Telecí kližka alá ossobuco zpět

Ingredience:
telecí kližka300 gčervená cibule1 ksčesnek2 stroužky
mrkev1 ksrajčata z plechovky200 gtelecí/hovězí vývar2 l
hladká mouka1 vrchovatá lžícečervené víno1 dclbobkový list2 ks
citronová kůra špetkacukr dle chutisůl dle chuti
pepř dle chutiolivový olej dle potřeby
telecí kližka 300 g, červená cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, mrkev 1 ks, rajčata z plechovky 200 g, telecí/hovězí vývar 2 l, hladká mouka 1 vrchovatá lžíce, červené víno 1 dcl, bobkový list 2 ks, citronová kůra špetka, cukr dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olivový olej dle potřeby

Příprava

Ten náš řezník! Jdete tam pro trochu kvalitní šunky a stejně se vždycky vrátíte s toliko masa, že máte o zábavu na několik dní postaráno. Tentokrát jsem si mimo jiné odnesla telecí kližku bez kosti. Před námi víkend, takže to stejně chtělo k obědu něco vydatnějšího, než ty moje zeleninový obědy z týdne. Těch si užívám, pokud vařím jen pro sebe, ale o víkendu bych bez masa doma nepochodila. Vlastně ani u sebe.

Měla jsem jasno, že bych se ráda inspirovala v italské kuchyni, která nás po letošní svatební cestě po Toskánsku ještě nepřešla. Respektive v oblibě jsme ji měli vždycky, ale rozhodně jsme z ní nebyli tak šílení jako teď. Myšlenkami jsem skončila u ossobuco, takže mě vcelku zamrzelo, že tohle telecí je bez kosti, protože to pravý ossobuco se dělá z telecí kližky s morkovou kostí, aby se morek krásně vyvařil. Nenechala jsem se ale odradit a stejně se pustila do díla. Kost nekost, představa tohodle jídla už mě nepustila. V poslední době taky dost ujíždíme na dušeným špenátu, takže toho je v lednici povětšinou až až. Kde jsme k tomu jen přišli? Ajóóó, v Toskánsku. Takže tolik k naší posedlosti. A znáte to, dáte půl kila špenátu na pánev a za chvíli kde nic, tu nic, zatímco v lednici zabíral celou polici. Příloha byla tedy jasná. Dokonce jsem pak ještě ve víru vášně utíkala pro bagetu. Obecně vzato, když přinesu domů pečivo, vzbudí to dojem, že jsem se něčeho dopustila a tímhle to hodlám odčinit. Prostě jako chlapi s kytkami. Jo, tak takhle jsem to doma dopracovala.

Cibuli a mrkev nakrájejte na kolečka, stroužky česneku si překrojte a půlky. Na pánvi si rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli s česnekem. Omyté maso připravené na plátky si poprašte moukou ze všech stran. Jakmile cibuli a česnek osmažíte, vyjměte je z pánve a na zbylém oleji zprudka orestujte namoučněné plátky masa, cca po 1 minutu z každé strany (anebo si to udělejte naopak, záleží na vás - prvně orestujte maso, pak jej vyjměte a orestujte cibuli s česnekem). Cibuli s česnekem vraťte na pánev, přidejte mrkev a víno. Po přibližně 5 minutách, kdy se víno zredukuje, přidejte rajčata, krátce je poduste a posléze přilijte na pánev polovinu vývaru, přidejte bobkové listy, citronovou kůru, cukr a sůl dle chuti.

Takto duste pod pokličkou po cca 2 hodiny (aby se masíčko rozpadalo) za občasného míchání a přilévání vývaru dle potřeb. Zkrátka, aby se vám ossobuco nepřipalovalo. Průběžně ossobuco dochucujte solí a pepřem, bude-li třeba. Ke konci jen nezapomeňte vylovit bobkový list. Samozřejmě, že směs na pánvi můžete rozmixovat (po vyjmutí masa), jestli jste tak zvyklí, ale proč byste to dělali? Šup na talíře a ke stolu! Jako přílohu můžete použít brambory, kaši, dušený špenát, polentu, bagetu...

2017-10-06 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI