Tradiční Kuba zpět

Ingredience:
ječné kroupy - ty si musíme namočit den dopředu do studené vody, ideálně během máčení dvakrát vyměníme vodu, budou tak rychleji uvařené a lépe stravitelné250 gsušené houby - doporučuji směs nebo jen hříbky, které jsem použila já120 gsůl dle chuti
drcený kmín špetkapepř špetkamajoránka špetka
česnek2 stroužkyžlutá cibule na jemno nasekaná2 kssádlo (pokud chcete být tradiční, já sádlo nemám v oblibě pro jeho vůni takže jsme nahradila máslem)1 lžíce
ječné kroupy - ty si musíme namočit den dopředu do studené vody, ideálně během máčení dvakrát vyměníme vodu, budou tak rychleji uvařené a lépe stravitelné 250 g, sušené houby - doporučuji směs nebo jen hříbky, které jsem použila já 120 g, sůl dle chuti, drcený kmín špetka, pepř špetka, majoránka špetka, česnek 2 stroužky, žlutá cibule na jemno nasekaná 2 ks, sádlo (pokud chcete být tradiční, já sádlo nemám v oblibě pro jeho vůni takže jsme nahradila máslem) 1 lžíce

Příprava

Vím, že tyto Vánoce na blogu nenajdete moc aktuálních svátečních receptů, za což se omlouvám a slibuji, že další svátky se polepším..holt letos se na mě vyřádil stres, hodně práce, mnoho změn atd. v podobě vleklých chřipek, během kterých jsem neměla náladu na víc než pečení již vyzkoušených receptů,které na blogu již jsou...

Tak jsem se rozhodla Vám přinést recept na tradiční české sváteční jídlo ,kterým je Houbový staročeský Kuba! Většina z Vás asi toto jídlo zná i z dětství, pro mě bylo novinkou, nikdy jsme ho doma nedělali. Podle tradic se Kuba má podávat k obědu na Štědrý den, jelikož je tradicí , že do večeře se nesmí podávat nic z masem. Hlavní ingredience do tohoto staročeského jídla jsou kroupy a houby! Jedná se o levné a na vaření snadné jídlo. Musím uznat, že ze mě asi nebude úplný milovník tohoto jídla,ale dýchlo to na mě takovou tou tradicí, takže určitě si ho uděláme na sváteční vánoční úterý.

Houby namočíme cca hodinku předem do vroucí mírně osolené vody s lžičkou kmínu, přikryjeme pokličkou a necháme pěkně bobtnat. Houby zalijeme tak aby byly ponořené! Kroupy přecedíme a dáme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly ponořené a vaříme doměkka v osolené vodě, v průběhu ochutnáváme abychom je nerozvařily, pak slijeme přes cedník a dáme stranou.

Cibule osmahneme v jiném hrnci na troše másla dozlatova, přidáme kroupy a houby spolu s vodou ve které se máčely, vše zamícháme a necháme prohřát na mírném ohni bez pokličky. Prohříváme dokud se všechna voda neodpaří, mezitím si předehřejeme troubu na 200°C.  Do směsi vmícháme prolisované česneky, majoránku, pepř a dochutíme solí. Když jsme s chutí spokojení přendáme směs do zapékací mísy ,kterou zlehka vymažeme máslem a 20-30 minut zapékáme v rozpálené troubě. Na povrchu by měla být lehká krustička. Když je hotovo můžeme podávat, na talíři můžeme dozdobit osmahnutou cibulkou na kolečka nebo čerstvou majoránkou či petrželkou. 

2014-12-23 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyzapékání
Příležitostvánoce
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI