Trhané krůtí maso v rajčatové omáčce s avokádovou salsou zpět

Ingredience:
krůtí maso vcelku - nejlépe krůtí prsa300 gsůl dle chuti
Rajčatová omáčka:
olivový olej1 lžícecibule1/2 ksrajský protlak1 lžíce
třtinový cukr1 lžičkačesnek1 stroužekmletý koriandr1/2 lžičky
oloupaná rajčata200 gčervená paprika1/2 ksnajemno pokrájená chilli paprička kousek
uvařená cizrna (konzervovaná)120 gsůl dle chuti
Avokádová salsa:
zralé avokádo1 kslimetka - šťáva z ní1 ksšalotka1 ks
pokrájený čerstvý koriandr (i se stonky) hrstsůl dle chuti
Dále budete potřebovat:
tortilly dle potřeby
krůtí maso vcelku - nejlépe krůtí prsa 300 g, sůl dle chuti, olivový olej 1 lžíce, cibule 1/2 ks, rajský protlak 1 lžíce, třtinový cukr 1 lžička, česnek 1 stroužek, mletý koriandr 1/2 lžičky, oloupaná rajčata 200 g, červená paprika 1/2 ks, najemno pokrájená chilli paprička kousek, uvařená cizrna (konzervovaná) 120 g, sůl dle chuti, zralé avokádo 1 ks, limetka - šťáva z ní 1 ks, šalotka 1 ks, pokrájený čerstvý koriandr (i se stonky) hrst, sůl dle chuti, tortilly dle potřeby

Příprava

Když se řekne "trhané maso", vzpomenu si na svůj první chuťový zážitek, který mi způsobila tahle delikatesa. Bylo to před budovou Chefparade v Holešovicích během 1. foodies konference, kde zaparkoval foodtruck a já měla na tu skvěle vypadající dobrotu obrovskou chuť. Zapomněla jsem na svoje zásady zdravého stravování, odhodila jsem zábrany a vepřové maso v bbq omáčce jsem v té jemné žemli snědla s takovým uspokojením, že jsem nelitovala jediné olíznuté kapky omáčky na prstu. Už je to dlouho, ale na tu chuť si pamatuju dodnes.

Trhané maso má velkou výhodu - skvěle nasákne chuť omáček do své jemné textury a provede vám na jazyku něco neuvěřitelného. A nezáleží, jestli to bude trhané maso vepřové, hovězí, jehněčí nebo drůbeží. Tento recept je takový lehčí, zdravější, proto jsem sáhla po krůtím mase. To skvěle poskytuje notnou dávku bílkovin.

Krůtí maso, resp. prsa, neobsahuje množství živočišného tuku, což je v tomto receptu benefit. Dávku tuků jsem dodala v podobě avokáda, což je doslova superovoce, které využijete na 1000 a jeden způsob. Tahle skvělá salsa dodá jídlu nejen šmrnc, ale skvělé výživové hodnoty.

Sacharidy v tomto případě najdete oproti verzi v bulce v mnohem menší míře, a to v tortille, kterou můžete použít i celozrnnou, a také v cizrně. Luštěniny jsou proslulé svým vysokým obsahem vlákniny i aminokyselin. Přesto nelze zapomínat, že jejich velkou část tvoří i sacharidy, takže nám pěkně poměr všech živin vyváží.

Podtrženo sečteno: takhle může vypadat nutričně vyvážený, zdravý a dobrý oběd anebo večeře pro ty, kteří se nebojí dát si večer trochu sacharidů.

1. Krůtí maso osolte a položte do pekáčku. Podlijte lehce vodou, přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 220°C. Pečte doměkka. Maso během pečení kontrolujte, aby se tekutina nevypařila a šťáva nepřipekla. Vždy trochu podlijte. Během pečení maso obracejte, ab se do něj mohla lépe šťáva vsáknout.

2. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Cibulku nakrájejte na půlkolečka a na mírném ohni restujte na pánvi dozlatova. Přidejte protlak, cukr a promíchávejte asi minutu. Teplotu stále držte na mírném stupni. Česnek prolisujte nebo podrťte najemno a přidejte do pánve spolu s mletým koriandrem. Krátce promíchejte a přidejte nadrobno pokrájená oloupaná rajčata včetně šťávy, papriku nakrájenou na proužky a osolte. Povařte.

3. Když jsou rajčata měkká, přidejte najemno pokrájenou chilli papričku (podle chuti) a scezenou cizrnu. Promíchejte a odstavte z plotny. 

4. Krůtí maso natrhejte pomocí vidliček na vlákna a přimíchejte k rajčatům.

5. Avokádo rozmačkejte vidličkou. Šalotku nakrájejte najemno a přidejte k avokádu. Zakapejte limetkovou šťávou, přidejte najemno pokrájený koriandr, osolte a promíchejte.

6. Tortillu opečte nasucho na pánvi nebo v troubě. Jednu stranu potřete avokádovou salsou a rozprostřete na ni maso. Druhou stranu ohněte přes směs a můžete servírovat.

2017-10-27 Hlavní chody

Poznámka

Víte, že vstřebatelnost aminokyselin se zvětšuje tím spíše, čím více rozžvýkáte nebo jinak rozmělníte maso nebo jiný zdroj AK? Trhané maso už je rozebrané na vlákna - pravděpodobnost dostat z něj maximum je vysoká.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyostatní
Příležitostpiknik
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI