Tuniské mlawi zpět

Placky :
hladká mouka dílsemolina/krupice dílsušené droždí1 sáček
vlažná voda dle potřebysůl špetkamáslo kousek
olivový olej trochu
Náplň:
majonéza dle potřebyharissa dle chutisalát mechouia pár lístků
čerstvá zelenina dle chutitavený sýr/toastový sýr pár plátkůdrůbeží salám typu junior pár plátků
vajíčka1 ksmléko troškupetrželka hrstka
sůl špetkapepř špetka
hladká mouka díl, semolina/krupice díl, sušené droždí 1 sáček, vlažná voda dle potřeby, sůl špetka, máslo kousek, olivový olej trochu, majonéza dle potřeby, harissa dle chuti, salát mechouia pár lístků, čerstvá zelenina dle chuti, tavený sýr/toastový sýr pár plátků, drůbeží salám typu junior pár plátků, vajíčka 1 ks, mléko trošku, petrželka hrstka, sůl špetka, pepř špetka

Příprava

Tuniské plněné MLAWI [mleui], jeden z mnoha druhů neopakovatelného tuniského pouličního rychlého občerstvení. 

Na všemožné sendviče, obložené pita chleby a bagety, plněné placky a podobně jsou tunisané opravdu machři. Malé rodinné stánky, okýnka a kiosky; čím omšelejší, tím lepší jídlo. Ať okusíte na ulici cokoliv a kdekoliv, věřte, že se budete olizovat ještě po dovolené. Pokud do Tuniska na dovolenou zavítáte, rozhodně doporučuji vyrazit do víru města, protože pouze takto poznáte pravou tvář oblíbené dovolenkové destinace, kde se bohužel mnoho turistů dobrovolně nepodívá za brány svých hotelů.

Mlawi je jeden z druhů tradičního tuniského chleba v podobě vrstvené placky (pokud si kousek utrhnete, uvidíte vnitřní strukturu vrstviček těsta pokladených na sebe). Je skvělé pochutnávat si na čerstvém mlawi jen tak, můžete jej zvolit jako přílohu k jídlu a na ulici si jej dáte jako plněnou zarolovanou placku. Pokud vám bude srdečná obsluha rychlého občerstvení mlawi připravovat, na pultě před vámi bude mnoho surovin, ze kterých si můžete vybrat náplň placky dle svého gusta. Od studených omáček, přes zeleninu a saláty, až po salámy, sýry, vajíčka na mnoho způsobů či tuňáka, tajine, grilované maso nebo skopové klobásky. Sto lidí, sto chutí… pojďme si však připravit jednu z klasických kombinací.

Pokud si budeme chtít dopřát mlawi doma v Čechách, nezbude nám pravděpodobně, nežli si placku připravit – v Tunisku či ve Francii na arabských trzích jsou však běžně nabízeny v pekařství. Ale co, domácí je stejně nejlepší… Nejde o nic jiného, než o jednoduché těsto z dílu hladké mouky a dílu semoliny (hrubě mleté pšeničné krupice/lze nahradit naší krupicí), droždí, vlažné vody, soli a trošky rozpuštěného másla a oleje. Díl hladké mouky, díl semoliny (např. půl kila a půl kila), sáček sušeného droždí a špetku soli smícháme a přidáváme vlažnou vodu dle potřeby. Rukama uhněteme hladké pružné těsto. V misce smícháme díl olivového oleje a díl rozpuštěného másla, velmi nám za chvíli pomůže. Za pomocí tohoto máslového oleje rozdělíme těsto na kuličky o velikosti tenisového míčku, olej do nich zapracujeme a necháme chvíli kynout. Posléze každou kouli opět za pomocí našeho oleje rukama rozprostřeme či válečkem rozválíme na velmi tenkou placku a započneme proces překládání. Placku si opět potřeme olejem a posypeme špetkou semoliny. Nejdříve přeložíme strany těsta směrem dovnitř, aby nám vznikl obdélník, opět troška oleje a semoliny a obdélník překládáme několikrát přes sebe jako když skládáme papír do menšího čtverečku. Před každým přeložením nezapomeneme proložit olejem a semolinou – takto se nám vrstvičky neslepí. Vzniklý vrstvený malý čtverec opět za pomocí oleje prsty rozprostřeme nebo s nejvyšší jemností vyválíme do tvaru kýžené placky (tato může zůstat silnější zhruba na tři milimetry). Smažíme na pánvi jen lehce potřené olejem. Koupené placky mlawi přikládám na fotografii níže a například na youtube najdete mnoho názorných videí, jak na to (hledat můžete také pod pojmem msemen, což je marocký a alžírský název pro naše mlawi).

Ještě teplou placku potřeme trochou majonézy, na špičku lžičky harissou (tradiční pálivá pasta z červených chilli papriček), a vrchovatou lžící salátu mechouia (viz recept na Salát mechouia). Aby nebylo omáčky málo, potřeme také trojúhelníčkem klasického taveného sýra, případně můžeme alternovat baleným plátkovým toastovým sýrem. Po sýru jde na řadu několik koleček salámu, který pro zvýraznění chuti můžete předem zlehka opéci. Bavíme se o typickém tuniském mlawi, proto neváhejte a použijte salám typu junior či klasický drůbeží salám v plastikových štangličkách (muslimové vepřové pochopitelně nejedí, proto uvádím salám kuřecí, tak, jak bychom mlawi dostali na tuniské rušné ulici). Tuniská jídla jsou skrz na skrz výborná, uzeniny však bohužel tunisané příliš neumí a nejsou ani nikterak často vyhledávaným artiklem. Mnoho zahraničních turistů je nemile překvapeno, že jim k snídani na hotelu nabízí ten nejlevnější salám. Opak je však pravdou, tento salám je vrcholem tuniského uzenářství, a můžeme být jako hosté rádi, že nesnídáme pokus o gumovou drůbeží šunku. Zpátky však k naší placce, na kterou vrstvíme náplň. Na salám poklademe zeleninu dle chuti, může být zelený salát, rajče, okurka, olivy, cibule… vždy to bude fajn. A jako poslední nesmí chybět tenká vaječná omeleta. Vajíčko smíchejte se solí, pepřem, troškou mléka a sekanou petrželkou a na oleji či másle usmažte omeletu. Šup s ní na mlawi, založit kraje, zarolovat a celé nechat na chvíli zapéci.

Jednoduché plněné mlawi je na světě… přivoňte, pochutnejte si. Jedna z mnoha omamných typických vůní a chutí Tuniska. Chehia taiba [šehija tajba] – tunisky vám přeji dobrou chuť!

2013-11-27 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI