Tuniský tajine zpět

Ingredience:
velké brambory4 ksvelké kuřecí prso (nebo 2 malé; mohou být i stehenní řízky)1 ksčerstvé vejce5-6 ks
strouhaný tvrdý sýr (výběr je na vás)250 gkurkuma špetkařímský kmín špetka
sůl špetkapepř špetkapetrželka hrstka
vývar či koření na vývar dle libosti dle potřeby
velké brambory 4 ks, velké kuřecí prso (nebo 2 malé; mohou být i stehenní řízky) 1 ks, čerstvé vejce 5-6 ks, strouhaný tvrdý sýr (výběr je na vás) 250 g, kurkuma špetka, římský kmín špetka, sůl špetka, pepř špetka, petrželka hrstka, vývar či koření na vývar dle libosti dle potřeby

Příprava

Pokud si ve většině arabských zemích poručíte TAJINE [tažin], můžete se těšit na dušené maso v omáčce se zeleninou mnoha variací, připravované v typické keramické nádobě ve tvaru obráceného trychtýře. 

Tunisané však již od nepaměti, kdo ví proč, pojali tajin po svém. 
Tuniský tajine je vaječný nákyp. Spolu s brikem, o kterém byla řeč v jednom z minulých příspěvků, jsou blízkými příbuznými z rodiny tuniských předkrmů. Tajin najdete na stolech v mnoha a mnoha podobách jak při běžné večeři, tak se s ním setkáte většinou i ve vašich hotelích a v žádném případě nesmí chybět při slavnostních příležitostech. Zde však jeden plech nestačí, na svatbě je nutno napéci tajinu jako pro armádu. Na každém rohu tuniských uliček se běžně nachází malá vyhřátá rodinná pekařství, známá francouzsky jako boulangerie, nebo chcete-li autentickou tuniskou arabštinou koucha [kůša]. Široké příbuzenstvo většinou vlastní jeden veliký tajinový plech o velikosti zhruba šesti klasických plechů, do trouby, který si mezi sebou rodina všemožně půjčuje. Ve slavnostní den budiž tento plech naplněn neupečenou hmotou na tajine, odnesen do nejbližšího pekařství a za malý úplatek je za pár hodin skvělý horký voňavý tajine připraven, upečen v pravé pekařské peci. Recepty na ten správný a nejlepší tajine se samozřejmě opět dům od domu liší a v náplních najdete všemožné suroviny, od mletého masa, přes kapary a špenát, až po tuňáka. Já bych vám ráda představila ten náš - kuřecí. Je úžasný!

Množství surovin je nutno přizpůsobit velikosti vašeho plechu. Na menší pekáček si vystačíte takto:

Brambory oloupeme a nakrájíme na velmi malé kostky, které osmažíme dozlatova v oleji, jako hranolky. Kuřecí maso tepelně upravíme. Pokud spěcháte, můžete je zkrátka osmahnout, ale mnohem lepší je, si kuře uvařit. Například ve vývaru, který máte zmrazený, anebo v osolené vodě, dochucené kořením dle vašeho přání (pokud přidáte třeba bobkový list, pepř, kůru z citrónu a kurkumu, případně jakoukoliv zeleninu, dostanete slabý vývar na zamrazení a příští použití). Uvařené maso natrháme rukama na malé kousky. Nyní už nezbývá, než v míse smíchat osmažené brambory, maso, strouhaný sýr (čím více, tím lépe), 5 – 6 čerstvých vajíček a dochutit solí, pepřem, petrželkou, kurkumou a římským kmínem. Kurkumou nešetřete a s římským kmínem naopak opatrně, je velmi aromatický (mě osobně příliš nevoní, je však neoddiskutovatelně jedním ze základních stavebních kamenů tuniské kuchyně). Pekáček či plech vyložte pečícím papírem a hmotu na něj přelijte. Pečte v troubě na 220°C zhruba 30 minut (jediné, co se nám musí upéci, jsou vajíčka, takže pěkně dozlatova a špejlí kontrolovat vnitřní konzistenci). Tajin je skvělou a mírně exotickou alternativou jednodušší večeře, proto rozhodně doporučuji vyzkoušet a nebojte se přizpůsobit si recept po svém – vždy to bude tuniské. Chehia taiba [šehija tajba] – tunisky vám přeji dobrou chuť!

2013-11-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI