Turecká Ispanakh Yumurta zpět

Ispanakh Yumurta:
vejce8 kslistový špenát800 gcibule2 ks
olej3 lžícesůl dle chutipepř dle chuti
Bramborovo-špaldové placky:
brambory1 kgšpaldová mouka dle potřebysůl dle chuti
olivový olej dle potřebyčesnek3 stroužky
vejce 8 ks, listový špenát 800 g, cibule 2 ks, olej 3 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti, brambory 1 kg, špaldová mouka dle potřeby, sůl dle chuti, olivový olej dle potřeby, česnek 3 stroužky

Příprava

Letos jsem snad poprvé v životě neignorovala velikonoční tradici a na zelený čtvrtek jsem se rozhodla uvařit něco zeleného – tedy přesněji špenát. Na ten náš klasický český protlak zadělávaný moukou jsem zrovna chuť neměla a pochybuji, že ve Francii, kde momentálně žiji, by vůbec byl k sehnání. Co je tady naopak běžně dostupné a velmi oblíbené, jsou čerstvé špenátové listy. Francouzi je milují. Poprosila jsem tedy svého francouzského přítele, aby mi prozradil jeho oblíbený špenátový pokrm. Možností, jak připravit špenát na francouzský způsob, je nespočet. Čerstvé listy se přidávají do salátů, spařené jsou podávány jako příloha, přidávají se do polévek, vaří se, dusí se, smaží se, zapékají se.

Přítel, který pochází z francouzsko-turecké rodiny, si však vzpomněl na turecký recept Ispanakh Yumurta, který rád vařívá jeho tatínek. Příprava je jednoduchá, pokrm  výborně chutná a na českém stole bezesporu udělá dojem.

Na oleji si zesklovatíme cibulku a přidáme špenátové listy, které necháme změknout a zmenšit svůj obsah. Pokud používáme špenát mražený, vložíme jej na pánev a necháme zcela rozmrazit. Osolíme, opepříme a je-li třeba, malinko podlijeme vodou. Ve špenátové směsi si za pomoci lžíce předpřipravíme dolíky a do každého z nich rozklepneme jedno vejce. Na povrchu vejce osolíme a opepříme. Přiklopíme pokličkou a dusíme na mírném ohni cca 5 minut. Poté nožem opatrně zkontrolujeme stav vajec. Kdo má rád vejce spíše "na tvrdo", povaří malinko déle.

Na tureckém stole by tento pokrm (vedle dalších mističek, talířků a pánviček plných dobrot) byl pravděpodobně servírován s nějakými plackami či chlebem typu pita. Já jsem však neměla náladu na bílou mouku, tak jsem jako přílohu udělala bramborovo-špaldové placky s česnekem.

Na jejich výrobu potřebujeme brambory, které uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Poté je nastrouháme na jemném struhadle, lehce osolíme a postupně přidáváme špaldovou mouku. Hněteme do té doby, než nám vznikne vláčné těsto, které je možno prsty tvarovat. Těsto si rozdělíme na stejně velké kousky a na pomoučněném vále vyválíme placičky o průměru cca 15 cm a výšce cca 3 mm (případně placky vytvarujeme stlačením mezi dlaněmi).

Opékáme na suché pánvi z obou stran. Čas od času opatrně papírovým ubrouskem očistíme pánev od opadané mouky (má tendenci se pálit). Hotové placky potíráme olivovým olejem, do kterého jsme přidali česnek rozetřený se solí.

2017-04-19 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI