Velikonoční kopřivová nádivka zpět

Ingredience:
starší rohlíky nebo housky8 ksmléko250 mlmáslo2 lžíce
vejce (kolik ks pečiva, tolik vajec)8 ksuzené maso, nebo slanina250 gposekané čerstvé mladé kopřivy2 hrsti
muškátový oříšek dle chutičesnek dle chutisůl dle chuti
pepř dle chuti
starší rohlíky nebo housky 8 ks, mléko 250 ml, máslo 2 lžíce, vejce (kolik ks pečiva, tolik vajec) 8 ks, uzené maso, nebo slanina 250 g, posekané čerstvé mladé kopřivy 2 hrsti, muškátový oříšek dle chuti, česnek dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Bílou sobotou končí postní doba! Hlavním pokrmem Bílé soboty je velikonoční nádivka, ve které nesmí chybět mladé kopřivy. Někde se nádivce říká hlavička, velikonoční buchta, sekanice, sekanina, nebo velikonoční snítek - prostě jiný kraj, jiný mrav. O Bílé sobotě se také peče mazanec a velikonoční beránek a pánové si připravují pomlázky z vrbového proutí.

Rohlíky nakrájíme na kostičky. Smícháme mléko s trochou rozpuštěného másla a se žloutky. Osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek, prolisovaný česnek a posekané mladé kopřivy. Směs nalijeme na pokrájené rohlíky, přidáme na jemno rozkrájenou vypraženou slaninu, nebo na malé kousky pokrájené uzené maso a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh, ušlehaný ze všech bílků. 

Nádivkou můžeme naplnit kuře, nebo ji upečeme samotnou ve vymazaném pekáčku 

Podáváme ji teplou s bramborem, nebo studenou s pečivem.

VENDY TIP! Na jaře se mohou nahradit mladé kopřivy čerstvými bylinkami, nebo listovým špenátem.

2017-04-19 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI