Vepřová panenka na způsob Wellington zpět

Ingredience:
vepřová panenka150 glistové těstocca 150 - 200 gžloutek1 ks
krystalky mořské soli dle chutižampiony120 gsůl dle chuti
pepř dle chutibylinky (tymián, rozmarýn) dle chutitence nakrájená slanina10 - 15 dkg
šalotka1 ks
vepřová panenka 150 g, listové těsto cca 150 - 200 g, žloutek 1 ks, krystalky mořské soli dle chuti, žampiony 120 g, sůl dle chuti, pepř dle chuti, bylinky (tymián, rozmarýn) dle chuti, tence nakrájená slanina 10 - 15 dkg, šalotka 1 ks

Příprava

Tento recept je sice pracnější, ale výsledek předčí vaše očekávání.

Panenku odblaňte, očistěte také žampiony. Pokrájejte je na půlky nebo čtvrtky a rozmixujte na malé kousky. Na másle zbavíme houby vody, opečeme je, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. přidejte i jemně nasekanou šalotku.

Necháme chladnout. Na pánvi zatáhneme také na oleji maso ze všech stran (i nastojato na obou koncích). Osolíme, opepříme. Necháme chvilku chladnout. Na potravinovou folii připravíme lůžko ze slaniny. Poklademe žampiony ve velmi tenké vrstvě. Maso pomažeme všude hořčicí. Vše zabalíme tak, aby vznikl balíček se slaninou na povrchu. Důkladně utáhneme a dáme do lednice vychladit na 20 minut.

Troubu předehřejeme na 180 – 190°C. Vyválíme listové těsto. Odkrojíme potřebnou velikost. Zabalíme ho do těsta tak, aby nám uvnitř nezůstal žádný vzduch navíc, těsto musí všude těsně obepínat náplň. Na koncích si z každé strany nechte i 4 cm dlouhé těsto a zabalte, jak nejlépe dovedete. Těsto k sobě přimáčkněte, ale opatrně s nehty, nesmí nikde vzniknout žádný otvor. Tím by opět začala vytékat šťáva. Opět velmi pevně zabalíme do folie a necháme čtvrt – půl hodiny ještě chladit v lednici.

Na plech připravíme pečící papír, na něj vybalíme Wellington, potřeme žloutkem a pak tupou stranou nože, naplocho, vytvoříme zářezy. Díky nim se nebude listové těsto příliš nafukovat a bude držet tvar. Opět pozor, ať nožem nezajede příliš hluboko. Zářezy udělejte i přes spoje na koncích. Posypeme krystalky soli a dáme do pořádně vyhřáté trouby, do střední části.

Pokud jste použili silný konec panenky, řekněme v průměru 5-6 cm, nechte v troubě panenku 25 minut. Bylo by to být akorát na to, aby těsto bylo zlaté a maso uvnitř ještě růžové a velmi šťavnaté. Dnes je celkem obvyklé nechat i vepřové medium. Jestliže chcete maso konzumovat well done, téměř bílé a bez žádné vytékající šťávy, v tom případě použijte na stejný čas tenčí panenku a nebo Wellington nechte v troubě spíš 35 minut. Každopádně je nutné maso nechat ještě 5, ideálně 10 minut na pekáči odpočívat, než do něho zaříznete. Na to to chce velmi ostrý nůž a  opatrnost. Nakrájíme na plátky a podáváme (já už jen s dušenou zeleninou).

2017-01-30 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI