Vepřová panenka s čočkou beluga pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
čočka beluga120 gmenší cibule1 ksčesnek2 stroužky
smetana ke šlehání100 mlsůl dle chutipepř dle chuti
olej dle potřebyvepřová panenská svíčkovácca 350 goblíbené bylinkové koření dle chuti
čočka beluga 120 g, menší cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, smetana ke šlehání 100 ml, sůl dle chuti, pepř dle chuti, olej dle potřeby, vepřová panenská svíčková cca 350 g, oblíbené bylinkové koření dle chuti

Příprava

Na festivalu Foodparade jsem nedávno ochutnala zauzené kachní prsíčko s čočkou beluga. Tento druh čočky je můj oblíbený, ale spíše ho upravuju s kořenovou zeleninou na způsob ragú. V mé festivalové porci však byla čočka daleko jemnější a lahodnější, a tak jsem po chvíli vychutnávání naznala, že je to zřejmě díky smetaně. Inspirovala jsem se jí i při svém domácím vaření a myslím, že jsem se nespletla.

Panenku obalte ve směsi oblíbeného bylinkového koření a oleje a nechejte marinovat pár hodin. Kromě mnou v surovinách uvedených bylinek se s luštěninami také dobře kamarádí kořenová zelenina (i sušená) či exotické koření garam masala, můžete tedy panenku naložit i tímto způsobem, ale volte raději cestu jemnějších a méně výrazných chutí.

Uvedené množství čočky zalijte dvojnásobným množstvím vody (vychází přibližně na čtvrt litru) a cca 20 minut vařte, dokud nebude téměř hotová. Poté slijte zbytek vody a čočku odstavte.

Cibulku nakrájejte najemno, stroužek česneku „rozbijte“ nožem a nasekejte na malé kousky. Na rozpáleném oleji nejprve začněte restovat cibuli a až začne zlátnout, přidejte ještě česnek a společně dorestujte. Poté přidejte uvařenou čočku a zalijte smetanou. Nechte na mírném ohni bublat, dokud se čočka nedovaří do měkka (nepřevařte, ať nemáte nevzhlednou kaši) a smetana nezredukuje svůj objem, což bude zhruba dalších 10 minut.

V mezičase si připravte i panenku, kterou nejprve (vcelku) zprudka po všech stranách opečte. Poté stáhněte plamen a nechte propéct i uvnitř. Řádově to bude trvat tak deset minut, záleží na výšce masa. Propečení poznáte podle měkkosti masa, a nebo sledujte, jak postupně mizí růžová po straně válečku. Pokuste se panenku nevysušit, je to věčná škoda. Nejlepší je středně propečená, s růžovým středem. Dětem samozřejmě propečte raději zcela.

Hotovou čočku odstavte a dle chuti dosolte, můžete ochutit i troškou pepře (doporučuji jen jemně) a případně přidejte dle libosti ještě trošku prolisovaného česneku k doladění chuti.

Servírujte společně.

Dětská specifika:

  • čočka jako luštěnina je hůře stravitelná a citlivé děti po ní mohou trpět bolestmi bříška (obecně by ale dítě od 1 roku mělo luštěniny zvládnout)
  • taktéž česnek a cibule jsou nadýmavé a hůře stravitelné - tedy opět od 1 roku
  • smetana je pro vysoký obsah bílkovin doporučována také od 1 roku
2016-11-10 Hlavní chody

Poznámka

Na panenku jsem použila směs oregana, tymiánu, bazalky, medvědího česneku a kmínu.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI