Vepřová panenka ve slanině s rajčatovým kuskusem zpět

Ingredience:
vepřová panenka (250 g)1 ksanglická slanina5 - 6 plátkůmáslo60 g
olivový olej trochupepř špetkasůl špetka
Příloha:
kuskus150 gslunečnicový olej1,5 lžícevoda200 ml
menší rajče6 ksbazalka5 větších lístkůmáslo kousek
sůl špetka
vepřová panenka (250 g) 1 ks, anglická slanina 5 - 6 plátků, máslo 60 g, olivový olej trochu, pepř špetka, sůl špetka, kuskus 150 g, slunečnicový olej 1,5 lžíce, voda 200 ml, menší rajče 6 ks, bazalka 5 větších lístků, máslo kousek, sůl špetka

Příprava

Vzhledem k tomu, že jsem měla možnost si doma zpracovat vepřovou panenku, rozhodla jsem se toho využít. A jak nejlépe udělat panenku? Jednou z možností je zabalit ji do slaniny! 

Nejdřív začnětě přípravou kuskusu, kvůli teplému počasí jsem kuskus použila studený, rozhodně to bylo příjemnější. Poměr jsem dělala pro dvě osoby, nicméně na originální krabici najdete přesnější poměry pro 3 až 4 osoby. 
Do misky nasypte kuskus, přidejte 1 a půl lžíce slunečnicového oleje a vše dobře promíchejte. Mezitím si přiveďte k varu vodu, osolenou jednou lžičkou soli. Trochu vody nechte vařením odpařit. Kuskus přisypte do hrnce, míchejte dokud se všechna voda nevstřebá. Poté vypněte vařič, přikryjte pokličkou a nechte 2 minuty stát. Nakonec přidejte trochu másla, asi jednu lžičku, a míchejte vidličkou, aby se kuskus oddělil. Povařte na mírném ohni asi 3 minuty, odstavte a nechte vychladnout. Přidejte nakrájená rajčata, bazalku a podle chuti okořeňte.

Až budete mít připravý kuskus, který můžete nechat stát v hrnci, pusťte se do panenky. 

Panenku osolte, opepřete a ze všech stran potřete olivovým olejem. Všechny plátky slaniny si rozprostřete na prkénku, položte na ně panenku a zamotejte. Rozpalte pánev s trochou olivového oleje a obalené maso na něm opečte ze všech stran, vždy jen krátce. Přesuňte maso do pekáče a v předehřáté troubě (na cca 160-170°C) ho pečte 20 minut. Další 3 minuty můžete dopékat slaninu, ale ne déle. Nakonec přidejte máslo a udělejte si šťávičku. 

Na talíř si připravte kuskus, na něj položte půlku panenky a zalijte šťávou. Můžete podávat! :)
2014-03-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI