Vepřový pörkölt s nokedli zpět

Ingredience:
vepřová plec1 kgcibule2 ksrajče1 ks
špičatá bílá a červená paprika1 ksčesnek1 - 2 stroužkysladká červená paprika1 lžíce
pálivá červená paprika dle chutisádlo1 - 2 lžíce
Nokedli:
vejce2 kshladká mouka2 hrnkyvoda3/4 hrnku
sůl1/2 lžičky
vepřová plec 1 kg, cibule 2 ks, rajče 1 ks, špičatá bílá a červená paprika 1 ks, česnek 1 - 2 stroužky, sladká červená paprika 1 lžíce, pálivá červená paprika dle chuti, sádlo 1 - 2 lžíce, vejce 2 ks, hladká mouka 2 hrnky, voda 3/4 hrnku, sůl 1/2 lžičky

Příprava

Tradiční maďarský pörkölt můžete připravit vlastně z každého druhu masa, kuřecího, vepřového, skopového, hovězího a třeba i ze zvěřiny. Je to takový brácha našeho guláše. Nic složitého. Někde do něj přidávají česnek, někde i rajčatový protlak. Já dělala s česnekem a bez protlaku, ovšem nikdy se nezahušťuje. Maso by mělo být obalené směsí (hustou šťávou), ale nesmí se příliš podlévat.
V Maďarsku k němu většinou připravují nočky zvané nokedli. Tak dneska toto duo u  nás doma.

Nakrájenou cibuli orestujeme na sádle dohněda. Přihodíme na kostky nakrájené maso, orestujeme ze všech stran, osolíme, přisypeme obě papriky, posekaný česnek, promícháme a zalijeme asi deckou vody. Maso nesmí být potopené. Přiklopíme a dusíme 40 minut. Podle potřeby malinko podléváme, ale jen tak aby vznikala hustá šťáva. Po uplynulé době přidáme k masu na kostky nakrájené a slupky zbavené rajče a pokrájené papriky. Dusíme ještě půl hodiny nebo do doby, kdy je maso měkké.
Na nokedli dáme do většího hrnce vařit osolenou vodu. V míse smícháme vejce, vodu a sůl a postupně přisypáváme mouku tak, aby vzniklo nepříliš tuhé, lepivé těsto. Buď můžeme nokedli vykrajovat pomocí kávové lžičky, kterou s těstem ponoříme do vroucí vody, a těsto se od lžičky odlepí. Nebo můžete jako já použít cedník na halušky nebo obdobné pomocníky. Jakmile nokedli vyplavou, jsou uvařené. Aby se při chladnutí nelepily, můžete je trošku promastit.

2016-04-20 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI