Vietnamský kořeněný guláš -Bo Kho zpět

Maso + marináda:
hovězí maso750 gčesnek2 stroužkyzázvor2 cm
rybí omáčka3 lžícekoření pěti vůní2 lžičkyhnědý cukr/kokosový karamel2 lžíce
Dále budete potřebovat:
rostlinný olej dle potřebychilli olej dle chuticitronová tráva3 stonky
česnek2 stroužkycibule1 ksrajčatová pasta dle chuti
kokosová voda300 mlvoda dle potřebybadyán3 hvězdičky
skořice1 svitekmletá paprika dle chutisůl dle chuti
pepř dle chutichilli dle chutimrkev2 ks
světlá sojová omáčka3 lžíce
Čerstvé bylinky:
thajská bazalka dle chutikoriandr dle chutilimetka dle chuti
hovězí maso 750 g, česnek 2 stroužky, zázvor 2 cm, rybí omáčka 3 lžíce, koření pěti vůní 2 lžičky, hnědý cukr/kokosový karamel 2 lžíce, rostlinný olej dle potřeby, chilli olej dle chuti, citronová tráva 3 stonky, česnek 2 stroužky, cibule 1 ks, rajčatová pasta dle chuti, kokosová voda 300 ml, voda dle potřeby, badyán 3 hvězdičky, skořice 1 svitek, mletá paprika dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, chilli dle chuti, mrkev 2 ks, světlá sojová omáčka 3 lžíce, thajská bazalka dle chuti, koriandr dle chuti, limetka dle chuti

Příprava

I když toto jídlo vzhledem připomíná nezahuštěný hovězí guláš, tak s ním ve srovnání s maďarskou verzí má pramálo společného. Dalo by se to spíše nazvat - Vietnamské dušené hovězí. Každopádně je úžasný chuťový zážitek, který ohromí i váš nos. 

Suroviny, které budete potřebovat, není ani tak těžké sehnat. Snad jen ta čerstvá citronová tráva, ale i tu dnes ve větších městech seženete.

Jestliže doma máte, tak si připravte tlakový hrnec. Pokud ne, tak si vystačíme s wokem a pokličkou a nebo klasickým hrncem se silnějším dnem. 

Co se týče výběru masa, tak vhodné je vykostěné žebírko, hrudí, kližka a nebo zadní. Každopádně pamatujte, že tuk je nositelem chutí. Já bohužel neměla to štěstí a sehnala jen libové zadní. To je tak, když si vzpomenete pozdě a chcete sehnat slušné maso v šest večer.

Maso si nakrájejte na hrubší kostky. Promíchejte s první částí surovin (česnek, zázvor, koření 5 vůní, rybí omáčka, cukr) a nechte 30 minut marinovat.

Pro ty, co neradi myjí nádobí, doporučuji k marinování použít krabičku od masa. Tu pak jen vezmete a vyhodíte. 

Jestliže máte možnost sehnat kokosový karamel, tak vřele doporučuji. Podpoří v jídle kokosovou chuť, vůni a přidá i krásnou barvu. Pokud ho nemůžete sehnat, tak dejte třtinový cukr.

V hrnci si rozpalte směs rostlinného a chilli oleje, na kterém osmahněte drcený česnek, citronovou trávu (4 cm špalíky), badyán a skořici. 

Po chvilce přidejte i naložené maso. Hned, jak se zatáhne, vložte i cibuli na klínky, papriku a rajčatovou pastu. 

Vše zalijte kokosovou vodou (ne mléko) a obyčejnou vodou tak, aby bylo maso ponořeno.

Uzavřete tlakový hrnec a duste 15 - 25 minut. Doba je závislá na druhu a kvalitě masa.

Opatrně otevřete hrnec a přidejte mrkev na silnější kolečka, sojovou omáčku, sůl a pepř. Povařte, dokud není maso i mrkev měkká.

Stonky citronové trávy a ostatní koření odstraňte a na talíři dozdobte bylinkami čerstvou cibulkou a řezem limety na dochucení. 

Jako vhodná příloha jsou rýžové nebo pšeničné nudle. Dobrá je ale i čerstvá francouzská bageta, která krásně vsákne šťávu z masa.

Dobrou chuť.

2017-11-08 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI