Vietnamský salát Bún bò Nam Bộ zpět

Ingredience:
rýžové nudle Bún dle potřebyhovězí maso (kýty, svíčková nebo falešná svíčková)200 g
Marináda:
rybí omáčka2 lžícecukr špetkačerstvě mletý pepř špetka
citronová šťáva dle chutičesnek2 stroužkyolej trošku
Salát:
větší mrkev1 kssalátová okurka1/2 ksledový salát dle potřeby
mungo klíčky dle potřebynesolené arašídy hrstsušená cibule dle chuti
čerstvé vietnamské bylinky (koriandr, perila, bazalka) dle chuti
Zálivka:
cukr1 lžícerýžový ocet2 lžícerybí omáčka4 lžíce
voda8 lžicčervená chilli paprička dle chutičesnek2 stroužky
olej pár kapek
rýžové nudle Bún dle potřeby, hovězí maso (kýty, svíčková nebo falešná svíčková) 200 g, rybí omáčka 2 lžíce, cukr špetka, čerstvě mletý pepř špetka, citronová šťáva dle chuti, česnek 2 stroužky, olej trošku, větší mrkev 1 ks, salátová okurka 1/2 ks, ledový salát dle potřeby, mungo klíčky dle potřeby, nesolené arašídy hrst, sušená cibule dle chuti, čerstvé vietnamské bylinky (koriandr, perila, bazalka) dle chuti, cukr 1 lžíce, rýžový ocet 2 lžíce, rybí omáčka 4 lžíce, voda 8 lžic, červená chilli paprička dle chuti, česnek 2 stroužky, olej pár kapek

Příprava

Vietnamská kuchyně je u nás na vzestupu. Spousta lidí už si oblíbila jejich národní pokrmy, které se vyznačují co nejčerstvějšími surovinami, krátkou tepelnou úpravou a samozřejmě jídla v tomto podání jsou zdravá.
I já už jsem vyzkoušela pár jejich originálních pokrmů a jak jsem zjistila, příprava není až tak složitá. Spíš se u nás těžko shání čertsvé bylinky, jako jsou vietnamský koriandr, bazalka nebo perila. K nám do Plzně čerstvé bylinky vozí ze SAPA jen jednou týdně, doufám, že poptávka po nich to trošku zvedne . A teď už k receptu na tento skvělý nudlový salát doplněný čerstvou zeleninou, spoustou voňavých bylinek,  hovězím masem a přelitý výbornou zálivkou.
PS: Teď koukám na fotky a jak jsem chtěla, aby byly vidět všechny suroviny, tak jsem tam zasypala nudle. Ale jsou tam , fakt, teda byly.

Rýžové nudle hodinu předem namočíme do studené vody. Můžeme je přelámat na kratší části.
Maso je taktéž nutné alespoň hodinu před úpravou marinovat. Hovězí maso musí být nakrájené na velmi tenké plátky, lépe se s ním pracuje, pokud je částečně zmrzlé. Takže maso nakrájíme, opepříme a smícháme s rybí omáčkou a olejem, přidáme posekanou citronovou trávu a česnek. Promícháme a necháme marinovat.
Arašídy nasucho opražíme a pak je podrtíme.

Zálivku je nejlépe svařit. Do kastrůlku vložíme na pár kapek oleje orestovat česnek, jen krátce, aby nezhořkl, vlijeme vodu, rybí omáčku a ocet, osladíme a svaříme. Po odstavení přidáme posekanou chilli papričku. A necháme vychladnout.
Mezitím nakrájíme na velmi tenké nudličky mrkev s okurkou a salát na proužky. Sušenou cibuli orestujeme na troše oleje dozlatova. Nudle dáme podle návodu uvařit do osolené vody s trochou oleje, stačí tak max. dvě minutky, slijeme a propláchneme studenou vodou.
Maso orestujeme zprudka na pánvi, plátky jsou tenké stačí opravdu jen tak 3 minutky.
A jdeme servírovat. Zálivku nalijeme do servírovacích mističek, každý si dá, kolik bude chtít.
Dno větší misky poklademe ledovým salátem, na něj rozprostřeme nudle, pak maso, mungo klíčky, mrkev, okurku, bylinky a posypeme arašídy a orestovanou cibulkou. Přelijeme zálivkou, promícháme a můžeme hodovat.

2015-11-24 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI