Zapečená quinoa po mexicku zpět

Ingredience:
olivový olej3 lžícemenší cibule nakrájená najmeno1 ksquinoa1 hrnek
kuřecí prso1 ksčervené fazole1 plechovkanaložené feferony dle chuti
domácí omáčka enchiladacca 500 mlstrouhaná gouda či čedar100 - 150 gmozzarella - nastrouhaná1 ks
Domácí omáčka enchilada:
rostlinný olej60 mlhladká moukacca 40 gsekaná rajčata1 plechovka
voda1 hrnekchilli1 - 2 lžícesušené oregano1 - 2 lžičky
drcený kmín1 lžičkasušený česnek1 lžičkatřtinový cukr1 lžíce
sůl dle chutipepř dle chuti
olivový olej 3 lžíce, menší cibule nakrájená najmeno 1 ks, quinoa 1 hrnek, kuřecí prso 1 ks, červené fazole 1 plechovka, naložené feferony dle chuti, domácí omáčka enchilada cca 500 ml, strouhaná gouda či čedar 100 - 150 g, mozzarella - nastrouhaná 1 ks, rostlinný olej 60 ml, hladká mouka cca 40 g, sekaná rajčata 1 plechovka, voda 1 hrnek, chilli 1 - 2 lžíce, sušené oregano 1 - 2 lžičky, drcený kmín 1 lžička, sušený česnek 1 lžička, třtinový cukr 1 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Quinou jsem poprvé objevila v zásilce Zajíce v krabici. Od té doby už jsem jí dělala několikrát a nemohu na ní dát dopustit. Quinoa je stejně jako kuskus neuvěřitelně variabilní, ale navíc je ještě bezlepková. Tentokrát jsem ji zkusila zapéct do pekáčku a musím říct, že to byla dobrá volba. Jídlo je skvělé i druhý den, takže si třeba můžete připravit krabičku do práce. Když si navíc uděláte i domácí enchilada omáčku, dotáhnete vše k dokonalosti. Omáčka se hodí i na spoustu jiných příležitostí a proto věřím, že vám v lednici moc dlouho nevydrží.

Kuřecí prso uvaříme v osolené a bylinkami okořeněné vodě nebo ve vývaru. Prso vyjmeme a necháme zchladnout a vodu použijeme na uvaření quinoi (poměr 2:1). Ve větším hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Mezitím kuře natrháme či nakrájíme na kousky, feferony na plátky. Fazole slijeme a necháme okapat. Maso, uvařenou quinou, feferony i fazole přidáme do hrnce společně s omáčkou, promícháme, krátce prohřejeme a stáhneme z ohně. Polovinu strouhané goudy přimícháme ke směsi a dobře promícháme. Poté quinou přemístíme do zapékacích mističek nebo pekáčku a pokryjeme zbytkem strouhané goudy a mozzarellou. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 - 15 minut, nakonec zapnete na cca 2 minuty gril, aby sýr krásně zezlátl.

Můj tip je servírovat zapečenou quinou přímo v zapékacích mističkách. Chuť jídla skvěle doplní zakysaná smetana.

Domácí omáčka enchilada:

V hrnci rozehřejeme olej a metličkou do něj postupně zamícháme mouku a vytvoříme jíšku, kterou provaříme asi 1 minutu. Poté do hrnce vlijeme rajčata, přidáme všechno koření, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne. Dochutíme solí a pepřem. Z uvedeného množství získáte dvojnásobek, než který je potřeba do receptu. Zbylou omáčku naplňte do uzavíratelné sklenice a uchovejte v ledničce na příště - vydrží několik týdnů. 

2016-03-29 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI