Zapečená quinoa po mexicku zpět

Ingredience:
olivový olej3 lžícemenší cibule nakrájená najmeno1 ksquinoa1 hrnek
kuřecí prso1 ksčervené fazole1 plechovkanaložené feferony dle chuti
domácí omáčka enchiladacca 500 mlstrouhaná gouda či čedar100 - 150 gmozzarella - nastrouhaná1 ks
Domácí omáčka enchilada:
rostlinný olej60 mlhladká moukacca 40 gsekaná rajčata1 plechovka
voda1 hrnekchilli1 - 2 lžícesušené oregano1 - 2 lžičky
drcený kmín1 lžičkasušený česnek1 lžičkatřtinový cukr1 lžíce
sůl dle chutipepř dle chuti
olivový olej 3 lžíce, menší cibule nakrájená najmeno 1 ks, quinoa 1 hrnek, kuřecí prso 1 ks, červené fazole 1 plechovka, naložené feferony dle chuti, domácí omáčka enchilada cca 500 ml, strouhaná gouda či čedar 100 - 150 g, mozzarella - nastrouhaná 1 ks, rostlinný olej 60 ml, hladká mouka cca 40 g, sekaná rajčata 1 plechovka, voda 1 hrnek, chilli 1 - 2 lžíce, sušené oregano 1 - 2 lžičky, drcený kmín 1 lžička, sušený česnek 1 lžička, třtinový cukr 1 lžíce, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Quinou jsem poprvé objevila v zásilce Zajíce v krabici. Od té doby už jsem jí dělala několikrát a nemohu na ní dát dopustit. Quinoa je stejně jako kuskus neuvěřitelně variabilní, ale navíc je ještě bezlepková. Tentokrát jsem ji zkusila zapéct do pekáčku a musím říct, že to byla dobrá volba. Jídlo je skvělé i druhý den, takže si třeba můžete připravit krabičku do práce. Když si navíc uděláte i domácí enchilada omáčku, dotáhnete vše k dokonalosti. Omáčka se hodí i na spoustu jiných příležitostí a proto věřím, že vám v lednici moc dlouho nevydrží.

Kuřecí prso uvaříme v osolené a bylinkami okořeněné vodě nebo ve vývaru. Prso vyjmeme a necháme zchladnout a vodu použijeme na uvaření quinoi (poměr 2:1). Ve větším hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Mezitím kuře natrháme či nakrájíme na kousky, feferony na plátky. Fazole slijeme a necháme okapat. Maso, uvařenou quinou, feferony i fazole přidáme do hrnce společně s omáčkou, promícháme, krátce prohřejeme a stáhneme z ohně. Polovinu strouhané goudy přimícháme ke směsi a dobře promícháme. Poté quinou přemístíme do zapékacích mističek nebo pekáčku a pokryjeme zbytkem strouhané goudy a mozzarellou. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 - 15 minut, nakonec zapnete na cca 2 minuty gril, aby sýr krásně zezlátl.

Můj tip je servírovat zapečenou quinou přímo v zapékacích mističkách. Chuť jídla skvěle doplní zakysaná smetana.

Domácí omáčka enchilada:

V hrnci rozehřejeme olej a metličkou do něj postupně zamícháme mouku a vytvoříme jíšku, kterou provaříme asi 1 minutu. Poté do hrnce vlijeme rajčata, přidáme všechno koření, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni asi 10 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne. Dochutíme solí a pepřem. Z uvedeného množství získáte dvojnásobek, než který je potřeba do receptu. Zbylou omáčku naplňte do uzavíratelné sklenice a uchovejte v ledničce na příště - vydrží několik týdnů. 

2016-03-29 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI