Zapečené žampiony s nivou zpět

Ingredience:
menší žampiony100 gslanina100 gmenší cibule1 ks
nivacca 100 gzelené bylinky (pažitka, libeček a medvědí česnek) dle chutisušený tymián (k houbám se hodí více sušený, je chuťově takový zemitější než čerstvý) špetka
smetanacca 100 mlmáslo kouseksůl dle chuti
menší žampiony 100 g, slanina 100 g, menší cibule 1 ks, niva cca 100 g, zelené bylinky (pažitka, libeček a medvědí česnek) dle chuti, sušený tymián (k houbám se hodí více sušený, je chuťově takový zemitější než čerstvý) špetka, smetana cca 100 ml, máslo kousek, sůl dle chuti

Příprava

Normálně žampionové hlavičky plním a zapékám. Ale dnes se mi nechtělo, venku bylo krásně, potřebovala jsem osázet skleník, a tak jsem si ulehčila práci. Směs, kterou bych jindy napěchovala do kloboučků, jsem nasypala na rozkrájené hlavičky a zapekla s nivou a trochou smetany. No, lahůdka. Žampiony byly krásně šťavnaté a vznikl vynikající sosík. K tomu jsem si dala bagetku a úplně mi to stačilo.

Z žampionů vykroutíme nožičky, oloupeme je (pokud jsou úplně čerstvé a bílé, loupat nemusíme) a podle velikosti je rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Naskládáme je do zapékací misky. Na másle zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, slaninu a nakrájené nožičky hub. Okořeníme tymiánem. Po odstavení vmíchme posekané čerstvé bylinky.

Touto směsí zasypeme žampiony, pak přidáme ještě nahrubo nastrouhanou nivu a polijeme smetanou.

Vložíme do trouby rozpálené na 200°C na cca 15-20 minut. Podáváme s pečivem nebo třeba se šťouchanými brambory pro větší jedlíky.

2015-04-20 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI