Ingredience: | |||||
menší žampiony | 100 g | slanina | 100 g | menší cibule | 1 ks |
niva | cca 100 g | zelené bylinky (pažitka, libeček a medvědí česnek) | dle chuti | sušený tymián (k houbám se hodí více sušený, je chuťově takový zemitější než čerstvý) | špetka |
smetana | cca 100 ml | máslo | kousek | sůl | dle chuti |
Normálně žampionové hlavičky plním a zapékám. Ale dnes se mi nechtělo, venku bylo krásně, potřebovala jsem osázet skleník, a tak jsem si ulehčila práci. Směs, kterou bych jindy napěchovala do kloboučků, jsem nasypala na rozkrájené hlavičky a zapekla s nivou a trochou smetany. No, lahůdka. Žampiony byly krásně šťavnaté a vznikl vynikající sosík. K tomu jsem si dala bagetku a úplně mi to stačilo.
Z žampionů vykroutíme nožičky, oloupeme je (pokud jsou úplně čerstvé a bílé, loupat nemusíme) a podle velikosti je rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Naskládáme je do zapékací misky. Na másle zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, slaninu a nakrájené nožičky hub. Okořeníme tymiánem. Po odstavení vmíchme posekané čerstvé bylinky.
Touto směsí zasypeme žampiony, pak přidáme ještě nahrubo nastrouhanou nivu a polijeme smetanou.
Vložíme do trouby rozpálené na 200°C na cca 15-20 minut. Podáváme s pečivem nebo třeba se šťouchanými brambory pro větší jedlíky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI