Zapečený květák v bešamelu s batátovou peřinou zpět

Ingredience:
střední květák1 ksvětší batáty2 ksplnotučné mléko0,8 l
kvalitní tvrdý sýr100 ghladká mouka30 gvejce3 ks
máslo40 gkukuřičná strouhanka1 lžícemuškátový oříšek špetka
petrželka dle chuti
střední květák 1 ks, větší batáty 2 ks, plnotučné mléko 0,8 l, kvalitní tvrdý sýr 100 g, hladká mouka 30 g, vejce 3 ks, máslo 40 g, kukuřičná strouhanka 1 lžíce, muškátový oříšek špetka, petrželka dle chuti

Příprava

Máte dost už smaženého květáku či mozečku a chcete vyzkoušet něco lahodnějšího? Tak proto neváhejte a vyzkoušejte květák v jiné podobě, který se osvědčil i v našem jídelníčku.

Nejprve si omyjeme květák, rozdělíme na menší růžičky, vložíme do hrnce s vodou a uvaříme do poloměkka. V jiném hrnci uvaříme batáty a uděláme si z nich kaši. Připravíme si bešamel. Na pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, do které přiléváme postupně mléko, mícháme a povaříme do zhoustnutí. Mezitím si nastrouháme sýr, který vmícháme do chladného bešamelu spolu s třemi žloutky, muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do vychladlé batátové kaše. Zapékací misku vymažeme máslem, vysypeme kukuřičnou strouhankou, nalijeme část bešamelu, na něj naskládáme uvařené růžičky květáku a zalijeme opět zbytkem bešamelu. Nakonec rozetřeme navrch batátovou kaši s bílky a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 180° cca 30 minut než povrch zezlátne.

2016-03-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI