Zeleninový salát s bulgurem zpět

Ingredience:
rukola hrstčervená paprika1 ksvařený bulgur1/2 hrníčku
nakládaná rajčata dle chuti
plátky avokáda
vejce1 ks
Zálivka:
olivový olej dle potřebycitronová šťáva dle chutihořčice dle chuti
sůl dle chutipepř dle chutimed dle chuti
rukola hrst, červená paprika 1 ks, vařený bulgur 1/2 hrníčku, nakládaná rajčata dle chuti, vejce 1 ks, olivový olej dle potřeby, citronová šťáva dle chuti, hořčice dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, med dle chuti

Příprava

Bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů. Pokud se snažíte stravovat co nejvíc celozrnně, potom je bulgur určitě správná volba zdravého životního stylu.

Sama jsem jej objevila docela nedávno a zařadila jsem ho ve skříni k už poměrně zabydlenému kuskusu a rozkoukávájící se quinoe. Bulgur se dá využít stejně tak jako rýže a jiné obilné potraviny jako příloha k pokrmu, ale dost dobře doplní i salát, a vytvoří vám tak vydatný oběd nebo větší večeři. Tak ho zkuste a dejte mi vědět, jak vám chutnal.. Já jsem z tohoto salátku byla nadšená, protože po většinu roku (kromě léta) mám mnohem radši teplé saláty, než studené, a tak ho určitě zařazuji do svého repertoáru.

Do salátu jsem přidala ovoce a zeleninu, co byla zrovna doma k dispozici. Určitě není problém, když ji obměníte za to, co máte rádi.

Ztracené vejce, které přijde jako třešnička na dort nahoru na salát, je docela obtížná disciplína, a i když jej už docela zvládám, jsou dny, kdy se mi prostě nepovede. Základ je rozehřát vodu tak, aby byla těsně pod varem. Poté se udělá do vody vařečkou vír, do kterého se následně vyklepne vejce a tne se pod bodem varu 4 minuty. Tady máte ukázku toho, jak to nemá vypadat. Na vejce jsem zapomněla a táhla jsem ho moc dlouho, asi 6 minut, a tak už žloutek nebyl tekutý, jak by to u ztraceného vejce mělo být.

Do salátu jsem použila klasickou salátovou zálivku, kterou dávám skoro do všech salátů - olivový olej, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Pokud máte rádi sladší, přislaďte ještě medem.

Zeleninu a ovoce očisti a nakrájej. Bulgur uvař podle návodu (mělo by mu stačit 15 minut), vše společně promíchej, ještě dokud je bulgur teplý, můžeš samozřejmě i nechat vychladit. Poté přidej zálivku a ztracené vejce.

2017-05-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI