Zelné šišky neboli šlíšky zpět

Ingredience:
hlavkové zelí čerstvé700 ghrubá mouka500-600 gsůl1 pol. lžička
velké cibule3 ksslanina200 g
hlavkové zelí čerstvé 700 g, hrubá mouka 500-600 g, sůl 1 pol. lžička, velké cibule 3 ks, slanina 200 g

Příprava

Tenhle staročeský recept jsem chtěla vyzkoušet už dávno. Ale čekala jsem, až budu mít na zahradě vlastní rané zelí, protože z něj je to ještě lepší. Ale může být i z klasické hlávky zimního zelí. A vzhledem k tomu, že tam je slanina a cibule, budete se olizovat až za ušima ... i když co si budeme povídat, dietní to rozhodně není  A nedivte se všichni, že v těstě není vejce, prostě není a drží to skvěle i bez něj.

Hlávku zelí rozdělte na osminky a velmi jemně ho nakrouhejte nebo nastrouhejte do mísy. Podle toho, co vám půjde lépe. Osolte lžící soli a opravdu důkladně vše promíchejte. Zelí by mělo pustit dost vody. Nechte hodinu stát, případně občas promačkejte.

Mezi tím nakrájejte slaninu a cibuli na kostičky. Nejprve na pánvi orestujte slaninu, pak přidejte cibuli a vše opečte, ale ne úplně dokřupava, ještě se bude se šlíšky zapékat v troubě. Nechte odstavené.

Připravte si velký hrnec s osolenou vodou a nechte přijít k varu. Troubu rozpalte na 200 °C.

K zelí a vymačkané šťávě přisypávejte postupně moku a důkladně propracovávejte. Na množství mouky bude záležet šťavnatost zelí. těsto se nám nesmí úplně lepit na prsty, ale zase nesmí tam být mouky moc, aby nebyly po uvaření tvrdé. Ještě se do šlíšků zapracuje trocha mouky při tvarování. 
Posypte pracovní plochu mouku, těsto rozdělte na několik částí a uválejte hada cca 3 cm v průměru. Odkrajujte kousky, každý v dlani trochu zmáčkněte a pak dlaněmi válejte po pracovní ploše. Pokud se vám nebudou chtít válet šišky, můžete hada vyválet o menším průměru a odkrajovat špalíčky.
Po částech šišky vhazujte do vroucí vody, odlepte je případně ode dna a od chvíle, kdy vyplavou na hladinu, vařte cca 10 minut. Nejlepší je jednu šišku vyndat, rozkrojit a zjistit, zda je vařená. Přeci jen může každý mít šišky jinak velké, takže čas je orientační.

Do pekáčku přendejte slaninu s cibulí a postupně jak se dovaří i okapané šlíšky. Promíchejte a nechte asi půl hodiny opékat.
2022-08-08 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy90 min
Nápojpivo
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI