Žemlovka se zkaramelizovanými jablky a tvarohem zpět

Ingredience:
střední francouzské bagety5 - 6 ksjablka600 - 700 gšťastná vejce4 ks
tvaroh (tučný)750 gcukr krupice40 gtřtinový cukr + 2 lžíce na posypání60 g
skořice2 lžičkyplnotučné mléko500 mlsmetana ke šlehání 33%250 ml
rozinky100 gvlašské ořechy (nasekané)100 gcitronová kůra1 lžíce
Grand Marnier6 lžicmáslo + na vymazání30 gvanilkový extrakt pár kapek
sůl špetka
střední francouzské bagety 5 - 6 ks, jablka 600 - 700 g, šťastná vejce 4 ks, tvaroh (tučný) 750 g, cukr krupice 40 g, třtinový cukr + 2 lžíce na posypání 60 g, skořice 2 lžičky, plnotučné mléko 500 ml, smetana ke šlehání 33% 250 ml, rozinky 100 g, vlašské ořechy (nasekané) 100 g, citronová kůra 1 lžíce, Grand Marnier 6 lžic, máslo + na vymazání 30 g, vanilkový extrakt pár kapek, sůl špetka

Příprava

Žemlovku miluji už od mého raného dětství. Tuto verzi jsem testovala tak dlouho, až jsem ji dovedla k mojí naprosté spokojenosti. Spojení vlašských oříšků, tvarohu a Grand Marnier pozvedlo obyčejné jídlo na delikatesu. Pekla jsem ji v moji oblíbené Remosce, která ji krásně propekla ze všech stran.

1. Bagety i nakrájíme na 1 cm široké plátky. 

2. Rozinky si dáme do misky a zalijeme je 4 lžícemi Grand Marnier. Necháme je marinovat. 

3. Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na plátky. Do pánve si dáme 30 g másla a jablka na něm zlehka restujeme. Když nám začnou zlátnout, přidáme 60 g třtinového cukru smíchaného se skořicí a jablka necháme zkaramelizovat. Poté je odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

4. Bílky si oddělíme od žloutků. Do bílků přidáme špetku soli a dáme je do robota šlehat. Když nám začnou bělat, přidáme 20 g cukru krupice a vyšleháme tuhý sníh.

5. Mezitím si v míse smícháme 2 žloutky, tvaroh, 20 g cukru krupice, citrónovou kůru a vanilkový extrakt. Hotový sníh smícháme s tvarohem.

6. Do další misky si dáme mléko, smetanu, zbylé 2 žloutky a 2 lžíce Grand Marnier. Vše dobře promícháme.

7. Remosku vymažeme důkladně máslem. Dno remosky poklademe vrstvou plátků baget, které namáčíme v mléčné směsi. Poté dáme vrstvu hotových jablek (polovinu), posypeme rozinkami a vlašskými ořechy. Dále dáme vrstvu tvarohové směsi (polovinu). Zopakujeme vrstvu plátků baget, jablek, oříšků, rozinek a tvarohové směsi.

8. Nakonec poklademe opět vrstvu plátků baget a posypeme 2 lžícemi třtinového cukru, aby nám povrch hezky zkaramelizoval.

9. Pečeme v Remosce 45-50 minut.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-11-19 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI