Ingredience: | |||||
střední francouzské bagety | 5 - 6 ks | jablka | 600 - 700 g | šťastná vejce | 4 ks |
tvaroh (tučný) | 750 g | cukr krupice | 40 g | třtinový cukr + 2 lžíce na posypání | 60 g |
skořice | 2 lžičky | plnotučné mléko | 500 ml | smetana ke šlehání 33% | 250 ml |
rozinky | 100 g | vlašské ořechy (nasekané) | 100 g | citronová kůra | 1 lžíce |
Grand Marnier | 6 lžic | máslo + na vymazání | 30 g | vanilkový extrakt | pár kapek |
sůl | špetka |
Žemlovku miluji už od mého raného dětství. Tuto verzi jsem testovala tak dlouho, až jsem ji dovedla k mojí naprosté spokojenosti. Spojení vlašských oříšků, tvarohu a Grand Marnier pozvedlo obyčejné jídlo na delikatesu. Pekla jsem ji v moji oblíbené Remosce, která ji krásně propekla ze všech stran.
1. Bagety i nakrájíme na 1 cm široké plátky.
2. Rozinky si dáme do misky a zalijeme je 4 lžícemi Grand Marnier. Necháme je marinovat.
3. Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na plátky. Do pánve si dáme 30 g másla a jablka na něm zlehka restujeme. Když nám začnou zlátnout, přidáme 60 g třtinového cukru smíchaného se skořicí a jablka necháme zkaramelizovat. Poté je odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
4. Bílky si oddělíme od žloutků. Do bílků přidáme špetku soli a dáme je do robota šlehat. Když nám začnou bělat, přidáme 20 g cukru krupice a vyšleháme tuhý sníh.
5. Mezitím si v míse smícháme 2 žloutky, tvaroh, 20 g cukru krupice, citrónovou kůru a vanilkový extrakt. Hotový sníh smícháme s tvarohem.
6. Do další misky si dáme mléko, smetanu, zbylé 2 žloutky a 2 lžíce Grand Marnier. Vše dobře promícháme.
7. Remosku vymažeme důkladně máslem. Dno remosky poklademe vrstvou plátků baget, které namáčíme v mléčné směsi. Poté dáme vrstvu hotových jablek (polovinu), posypeme rozinkami a vlašskými ořechy. Dále dáme vrstvu tvarohové směsi (polovinu). Zopakujeme vrstvu plátků baget, jablek, oříšků, rozinek a tvarohové směsi.
8. Nakonec poklademe opět vrstvu plátků baget a posypeme 2 lžícemi třtinového cukru, aby nám povrch hezky zkaramelizoval.
9. Pečeme v Remosce 45-50 minut.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI