Domácí rybízový sirup zpět

Ingredience:
červený a černý rybíz dle potřebycukr na 1 litr šťávy1,7 kgkyselina citronová dle potřeb
červený a černý rybíz dle potřeby, cukr na 1 litr šťávy 1,7 kg, kyselina citronová dle potřeb

Příprava

Léto opravdu miluju. Dozrávají třešně, višně, borůvky, angrešty, ale i můj oblíbený rybíz. Děti ho rády zobou přímo z keříků, a pak také celé léto konzumují oblíbenou domácí šťávu z rybízového sirupu.

Rybíz odstopkujeme, propláchneme vodou a rozmačkáme. Přilijeme tolik vody, aby byl zcela ponořený, a přidáme trochu kyseliny citrónové, aby nekvasil. Necháme odstát do druhého dne, občas ale promícháme.

Celou směs zlehka procedíme přes plátno (zkuste upevnit plátno na nohy obrácené židle, pod něj nádobu a nechte vše co nejvíce vykapat vlastní vahou, zbytek pak vymačkejte).

Šťávu přelijeme do většího hrnce a přidáme cukr - na každý litr šťávy dejte 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové. Čím je rybíz sladší, tím více kyseliny citrónové. Hrnec dáme na sporák a přitom mícháme, dokud se veškerý cukr úplně nerozpustí. Průběžně sbíráme pěnu. Ještě horkým sirupem naplníme láhve, zavíčkujeme a necháme vychladnout. Takto připravený sirup v láhvích nezrosolovatí. Z 2 litrů šťávy rybízu můžete získat asi tak 5 litrů sirupu.

Vendy tip: lze použít i cukr třtinový.

2016-07-15 Nápoje

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI