Jablečný mošt zpět

Budete potřebovat:
jablka hodnědrtič/krouhač dle potřebylis s plátýnkem dle potřeby
sítko dle potřebynádoby dle potřeby
jablka hodně, drtič/krouhač dle potřeby, lis s plátýnkem dle potřeby, sítko dle potřeby, nádoby dle potřeby

Příprava

Lahodný mošt jsme dělali u kamarádů u nás ve vsi. Mají starý sad se spoustou lahodných a starých odrůd jablek, ale hlavně mají krouhač a pěkný ruční lis! Odnesli jsme si 25 litrů čerstvého moštu, který rychle kvasí. Vyzkoušela jsem 3 způsoby uskladnění, které se zdají v pořádku a fungující. A tak zvažte to, ještě než odvezete jablka na kompost nebo zvěři! Pokud nemáte potřebné vybavení, existují i moštovny, místa, kde vám vylisují i menší množství nebo je prodejte na výkup právě do takových moštoven. U nás to vycházelo cca z jedné bedýnky jablek - 5 litrů moštu.

Jablka dobře vykrájíme, jádřince nevadí, opereme a rozdrtíme nebo nakrouháme. Ihned lisujeme, a stáčíme do nádob. Rychlost zpracování a čistota procesu pomůže k delší trvanlivosti moštu. Vylisovanou šťávu nijak neupravujeme, obsahuje dostatek kyselin a cukrů.
Mošt vyrábíme z kyselejších, dobře vyzrálých jablek, spíše pozdních druhů. Zcela nevhodná jsou přezrálá a moučná jablka.

1. Uskladnění v lednici - stále raw mošt po dvou týdnech nijak nekvasí, při otevírání víčka nádoba ani "neodfoukne", uskladňuju v 5l kanystru po kojenecké vodě.

2. Uskladnění v mrazáku - v PET lahvích se takto dá uskladnit i větší množství čerstvého moštu, vůbec nemusíte plnit jen do 2/3 jak se někde píše. Lahve rozpínání zvládnou. Po rozmrazení pravda není mošt jaksi čerstvý, ale není zavařený a stále má tu původní chuť.

3. Zavaření - plné láhve zavařujeme otevřené, s okolní vodou až k hrdlům při 80°C tak dlouho dokud se nevytlačí a nepřeteče vzniklá pěna. Pokud to trvá déle něž 30 minut můžeme pěnu vytlačit dobře umytým nástrojem (např. vložením rukojeti jídelního nože apod.), pak láhve teprve vyndáme, uzavřeme a položíme na bok k vychladnutí.

2018-10-09 Nápoje

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI