Ořechové nebo semínkové mléko zpět

Ingredience:
semínka nebo oříšky + 2 - 3 dcl vody na namočení100 mlvoda500 ml
semínka nebo oříšky + 2 - 3 dcl vody na namočení 100 ml, voda 500 ml

Příprava

Ve spoustě receptů se dá mléko snadno a bez následků nahradit vodou, ale někdy prostě chcete trochu té chuti navíc. A než sáhnete po drahém oříškovém mléku z krabice, zkuste si umixovat vlastní za pár minut, za zlomek ceny a bez konzervantů a zahušťovadel.

Můžete použít jakékoli oříšky nebo semínka máte po ruce. Já mám nejraději slunečnici a sezam, které zároveň vychází cenově více než příznivě. Ale výborné jsou i mandle, mák, lískové nebo vlašské ořechy nebo dokonce pohanku. A pak už potřebujete jenom mixér a plátýnko na přecezení a můžete se pustit do díla.

Semínka si na namočte do vody asi tak na 3-4 hodiny, aby nasákly a změkly. Potpm je slijte a propláchněte. Přendejte do mixéru, zalijte půl litrem čerstvé vody a na nejvyšší obrátky mixujte 1-2 minuty. Nakonec přeceďte přes plátýnko nebo jemné sítko.
Skladujte v lednici a před každým použitím je mléko potřeba protřepat, protože má tendenci se oddělovat.

Drť, která vám zbyde, rozhodně nevyhazujte, dejte ji zmrazit nebo ji vysušte v troubě nebo sušičce a použijte ji místo části mouky při pečení nebo třeba na skořicové křupíky.

2015-04-09 Nápoje

Poznámka

Ingredience na cca půl litru.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Videa
Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=mw5fKtI4upY

 

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI