Šípkový sirup zpět

Ingredience na cca 4 litry sirupu:
šípky1,5 kgpřevařená voda2,5 lkrystalový cukr2 kg
kyselina citronová40 g
šípky 1,5 kg, převařená voda 2,5 l, krystalový cukr 2 kg, kyselina citronová 40 g

Příprava

Je zásobárnou vitamínu C, pomáhá bojovat proti nemocem, podporuje trávení, posilňuje cévy a má blahodárný vliv třeba i na ledviny. Zkrátka univerzální pomocník do každé rodiny, který roste na každém rohu. Letos jsem se naučila z něj vyrobit sirup a ráda se o recept podělím i s vámi.

Šípky oberte od listí a dalšího nepořádku a umyjte. Přemístěte je do vysokého hrnce nebo jiné nádoby a pokuste se porušit jejich strukturu. Nejlépe to jde tyčovým mixérem nebo po jednotlivých kusech také v hmoždíři případně by to mohlo fungovat i paličkou v nějakém sáčku. Nemusíte šípky rozmixovat úplně na kaši, bohatě postačí, když je jen částečně narušíte, aby se obsah mohl uvolnit do výluhu. Rozmačkané šípky zalijte vychladlou převařenou vodou, přikryjte poklicí a nechte 24 - 48 hodin odpočívat v chladu. Nemusíte mít hrnec nutně v lednici, teplotně stálá spíž postačí. Pokud takovéto chladnější místo nemáte, nasypte k výluhu rovnou kyselinu citronovou - pak by se vám neměl zkazit ani v teplejším prostředí.

Hotový výluh slijte přes jemné pláténko (nebo opravdu hodně jemné síto) a hmotu pořádně vymačkejte, aby byla chuť co nejvíce intenzivní. Protože šípky obsahují drobné štětinky, které se poměrně obtížně cedí a pak nepříjemně dráždí, doporučuji tento proces klidně i třikrát zopakovat, abyste měli jistotu, že žádné ve výluhu nezůstaly. 

Výluh prohřejte. Jen velmi mírně, aby se v něm rozpustil cukr, ale vitamíny se neztratily. Teplota ruky postačí. Poté přidejte cukr a kyselinu citronovou, a za občasného míchání nechte zcela rozpustit.

Hotový sirup slijte do čistých a vyvařených lahví (můžete je i propláchnout vysokoprocentním lihem - slivovicí nebo vodkou například) a zavíčkujte. Malé množství alkoholu můžete také kápnout i na hladinu sirupu pod víčko - zajistíte tak lepší konzervaci.

Skladujte v chladu a temnu. Pokud sirup dobře ošetříte a vyhnete se všem vnějším vlivům, které by mohly způsobit plíseň nebo kvašení, vydrží vám určitě minimálně po celou zimu, pravděpodobně i déle. Sirup doporučuji používat do čaje (ne horkého) nebo dávkovat po lžičkách, a to při nemoci nebo v obdobích kdy je tělo nějakým způsobem oslabeno či zatěžováno.

Dětská specifika:

  • Sirup obsahuje velké množství cukru, a jelikož je to kromě šípků v podstatě jediná další složka, nechávám bez věkového zařazení a na zvážení každého rodiče, kdy svému dítěti cukr do jídelníčku zařadí. Já osobně k sirupu přistupuji jako k léčivu a tak ho i podávám.
2017-10-19 Nápoje

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostpodzim
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI