Sirup z rýmovníku zpět

Ingredience:
rýmovník40 lístkůvoda1 lcitron1 ks
pomeranč1 kscukr krupice1 kg
rýmovník 40 lístků, voda 1 l, citron 1 ks, pomeranč 1 ks, cukr krupice 1 kg

Příprava

Rýmovník alias Plectranthus si už před několika lety našel místo v naší domácnosti jako pokojová květina. Jako jedna z mála se mi ji nepovedlo zahubit (nebo alespoň ne úplně). Je nenáročná na pěstování, velmi rychle a jednoduše se řízkuje a navíc je proslulá svým zázračným účinkem na rýmu a nachlazení. U nás doma teda proti rýmě moc nepomohla, ale i tak k ní děti rády čichají a při nachlazení si listy berou do postele.

Občas jsem si udělala z rýmovníku čaj, vůbec nebyl špatný a tak jsem letos zkusila sirup a on je výborný! Má skvělou osvěžující chuť po bylinkách jako je meduňka a ještě něco, co neumím identifikovat. Možná má léčivé účinky, možná ne, každopádně je opravdu chutný, a pokud se vám doma rýmovník rozmnožil do trochu větších rozměrů, můžete ho jako já oškubat a svařit z něj sirup.

Uvedené množství v receptu je na tyhle dvě lahvičky - jedna má obsah půl litru.

Listy rýmovníku omyjeme a vložíme do hrnce. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kolečka, z citronu okrájíme kůru a také nakrájíme na kolečka (pokud je citron v bio kvalitě bez chemického ošetření, můžeme ho nakrájet i s kůrou). Oba citrusy vložíme k listům do hrnce. 

Směs v hrnci přelijeme vřelou vodou, přiklopíme poklicí a necháme 48 hodin stát při pokojové teplotě.

Po 2 dnech směs přes plátýnko přecedíme a pořádně vymačkáme (tak aby se do nálevu dostala i citrusová šťáva). Do nálevu nasypeme všechen cukr a postavíme na plotnu. Za občasného promíchání přivedeme k varu a pak ztlumíme, aby se směs nevařila příliš prudce, ale spíš jen stoupaly bublinky ode dna 

Vaříme asi 1 hodinu, dokud směs není zredukovaná asi o třetinu - v tuto chvíli by měla i zhoustnout do podoby sirupu. 

Ještě horký sirup slijeme do vysterilizovaných lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu. 

2019-05-10 Nápoje

Poznámka

Zdroj: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-vyrobit-lecivy-sirup-a-mast-z-rymovniku

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptzdravá
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI