Voňavý pečený čaj zpět

Ingredience:
cukr krupice (pokud vynecháte červený rybíz, stačí 500 g)700 gbadyán2 - 3 hvězdičkymletá skořice1 lžička
hřebíček15 ksfenykl1 lžičkaanýz1 lžička
rum / griotk / amaretto100 mlpokrájená jablka se slupkou6 ksčerný rybíz500 g
ostružiny150 gčervený rybíz200 g
cukr krupice (pokud vynecháte červený rybíz, stačí 500 g) 700 g, badyán 2 - 3 hvězdičky, mletá skořice 1 lžička, hřebíček 15 ks, fenykl 1 lžička, anýz 1 lžička, rum / griotk / amaretto 100 ml, pokrájená jablka se slupkou 6 ks, černý rybíz 500 g, ostružiny 150 g, červený rybíz 200 g

Příprava

Jak jste strávili první adventní neděli?
U nás v obývacím pokoji už na věnci z dřevěných větviček plápolá první bílá svíce. První ve znamení proroků, kteří předpověděli příchod Ježíše. Druhou sváteční neděli zapálíme svíčku symbolizující Ježíškovy jesličky (tzv. betlémskou svíci), třetí pastýřskou a poslední andělskou svíci. Tyhle tradice mám moc ráda. Zastavím se a přemýšlím, co jsem udělala, nebo naopak neudělala, a zda jsem se sebou spokojená. S posledním bodem jako každá žena stále bojuji. Místo pohybu, který jsem si naordinovala, jsem dnes střídala učení s hraním Travianu a mícháním ovocné směsi na pekáči v troubě. Pustili jsme se totiž s maminkou do pečeného čaje! A po ochutnání je nám jasné, že jsme ho udělali příliš málo. S kořením nešetřete - každý šálek provoní celý dům.
Vsadím se, že do konce prosince tu nezbyde jediná sklenička!

Do velkého kastrolu dáme ovoce (jablka nakrájíme na kostky), zalijeme alkoholem a posypeme rozemletým kořením. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 °C na 10 minut. Poté posypeme cukrem, promícháme a dále pečeme. Kontrolujeme po 10 minutách a promícháváme. Po zhoustnutí na konzistenci řidšího jamu (cca po 1 hodině) dáváme po lžících do vymytých sklenic. Zaděláme víčkem a sklenice stavíme vrchem dolů na mokrou utěrku. Po vychladnutí můžeme sklenice obrátit a je hotovo!

Na jeden čaj do skleničky/ hrnečku dáme 2-3 lžičky směsi a přelijeme horkou vodou. Pro zletilé ještě jeden tip: přidejte rum! 

2015-12-04 Nápoje

Poznámka

Z uvedeného množství ingrediencí připravíte cca 4 - 5 skleniček pečeného čaje.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostzima
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI