Chiu Chow - Chilli olej/omáčka zpět

Ingredience:
chilli ppričky15 - 20 kshrubá mořská sůl2 lžičkyčesne1 palice
řepkový olejcca 1 a 1/2 hrnkuchilli vločky1 sáček (cca 1/4 hrnku)cukr1 lžička
světlá sojová omáčka2 lžíce
chilli ppričky 15 - 20 ks, hrubá mořská sůl 2 lžičky, česne 1 palice, řepkový olej cca 1 a 1/2 hrnku, chilli vločky 1 sáček (cca 1/4 hrnku), cukr 1 lžička, světlá sojová omáčka 2 lžíce

Příprava

K tomuto receptu mne dohnala nutnost a omezený nákup surovin tady u nás. Jednou se mi povedlo koupit výborné mleté chilli v oleji a od té doby chodím všude s fotkou sklenice a ptám se všech možný obchodníků, zda ji nemají.
Ani u mého oblíbeného vietnamce jsem nepochodila a to přitom od této firmy zboží mají.

Koupila jsem tedy smabal oelek, ale mnohokrát se mi stalo, že to nebylo ono. Bylo to slabé a ostrost a ani chuť nebyla jako tenkrát.

Hledala jsem jednou na internetu něco úplně jiného a náhodou narazila na tuto domácí čínskou omáčku/olej Chiu Chow .

Hodně záleží na chilli, které použijete, ale i když bude hodně ostré, tak nevadí. Prostě toho dáte o něco méně do jídla a omáčka vám tak vydrží déle.

Co tedy budete potřebovat:

Nachystejte si sklenici s víčkem a vše si dobře vyvařte v horké vodě. Dál to bude pánev, vařečka, nůž a hmoždíř či malý kuchyňský robot.

V hmoždíři a nebo robotu si rozdrťte oloupaný česnek. Chilli papričky pokrájejte i se semínky na plátky a společně s hrubou solí podrťte v hmoždíři.

Na pánev dejte půl hrnku oleje. Vmíchejte česnek a pomalinku začněte zahřívat. Česnek takto mírně opečte a pak přidejte chilli se solí. Nechte 10 minut prohřívat (ne smažit) a pak vmíchejte zbytek oleje, suché chilli vločky, cukr a sojovou omáčku.

Ještě horkou omáčku dejte do vyvařené sklenice a uzavřete. Takto připravená omáčka vám v lednici vydrží i více jak čtvrt roku. Důležité je, abyste vždy použili čistou lžičku při nabírání.

Takto připravenou  omáčku používám jak na Čínská, Vietnamská, Thajská, tak i na Malajská a Indická jídla.

2016-09-08 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostgrilování
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI