Demi glace zpět

Ingredience:
hovězí/telecí kloubové kosti3 kgolej dle potřebycibule3 ks
celer1/2 ksmrkev2 kspetržel2 ks
řapíkatý celer1/3 ksčesnek1/2 palicerajský protlak (bez cukru)50 g
červené suché víno1/2 lstudená voda2,5 lcelý pepř1 lžíce
nové koření6 kuličekbobkový list5 ks
hovězí/telecí kloubové kosti 3 kg, olej dle potřeby, cibule 3 ks, celer 1/2 ks, mrkev 2 ks, petržel 2 ks, řapíkatý celer 1/3 ks, česnek 1/2 palice, rajský protlak (bez cukru) 50 g, červené suché víno 1/2 l, studená voda 2,5 l, celý pepř 1 lžíce, nové koření 6 kuliček, bobkový list 5 ks

Příprava

Video recept o tom jak i doma lze bez problémů vyrobit Demi glace - silnou hnědou omáčku z kostí a zeleniny, která vám každé jídlo, sous a šťávu k masu pozvedne o tři třídy výše.
Zabere vám to sice 36 hodin, ale výsledek stojí za to.

Kosti jsou základem. Nejlepší jsou telecí i s klouby a to z toho důvodu, že mají hodně kolagenu. K tomu si samozřejmě můžete dát i kosti morkové, a pokud se vám nepovede sehnat telecí, můžete to trochu ošidit a přidat i jednu vepřovou nožičku.
Demi glace vám potom krásně ztuhne a vy si to můžete nakrájet na jednotlivé porce a zamrazit.

Hovězí kosti dejte na pekáč a pokapejte olejem. Pečte je dvě hodiny na 180°C .
 
 
Mezi tím si v dostatečně velkém hrnci na troše oleje orestujte veškerou zeleninu na hrubší kostky (neloupat-jen omýt) a koření.
 
 
Když je všechno krásně opečené zarestujte i rajský protlak.
 
 
Přidejte kosti, víno a vodu tak, aby bylo vše dokonale ponořeno.
Z pekáčku slijte tuk stranou a pomocí trochy horké vody odvařte všechny přípečky. Přidejte je do hrnce a přiveďte vše k varu. 
 

 

(na začátku vaření)
 
Seberte pěnu z povrchu a ztlumte na minimum. Takto táhněte vývar minimálně 24 hodin. Během vaření dolévejte vlažnou vodou, tak aby bylo stále vše ponořené.
 
(po 24 hodinovém táhnutí)
 
Druhý den vývar přeceďte a nechte ve studené vodní lázni vychladit. 
Teprve potom dejte do lednice a nechte zatuhnout.
Nad vývarem je dost silná vrstva tuku, a pokud by nevychladl vývar pod ním, tak by vám mohl i v lednici velmi snadno zkysnout.
 
(před redukováním - 3 litry)

Seberte veškerý tuk a vývar na mírném plameni zredukujte na polovinu.
Dosáhnete tak sirupové konzistence.
 
(po zredukování na 1 litr)

Skladovat můžete v mini porcích (tvořítka na led) v mrazáku a mít vždy po ruce základ pro své omáčky.

 
2017-01-03 Ostatní

Poznámka

Z uve

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Videa
Demi glace

 

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI