Ingredience (na cca 350g sýru): | |||||
plnotučné čerstvé mléko | 2 l | citronová šťáva nebo 50ml vinného octa | 80 ml | syrovátka | 500 ml |
růžová sůl | 75 g |
Když jsem úspěšně zvládla výrobu domácího čerstvého sýru, balkán byl další na řadě. A je to úplně easy. V podstatě uděláte várku čerstvého sýru a pak ho naložíte do slaného nálevu. Už se těším na první "šopák".
Z mléka a syřidla (citronová šťáva nebo ocet) vyrobíme čerstvý sýr (recept najdete ZDE). Pokud použijete jako syřidlo citron, ucítíte trošku jeho chuť i v hotovém výrobku.
Tentokrát ale okapanou sýřeninu v plátýnku napěchujeme do obdélníkové formy, zatížíme a necháme lisovat v lednici 12 hodin.
Poté bloček naložíme do nálevu, který připravíme rozpuštěním soli v syrovátce (použijeme tu z přípravy čerstvého sýra).
Takto se sýr "marinuje", zraje a zároveň skladuje.
My konzumovali po dvou dnech a byl výborný.
Inspirace: conovehonakopci.cz
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI