Domácí kváskové špaldové rohlíčky s Českým Ghíčkem zpět

Na rozkvašení:
žitný celozrnný kvásek20 gšpaldová mouka T 630 nebo polohrubá166 gvoda (dle savosti a druhu mouky)83 - 100 ml
Dále budeme potřebovat:
České Ghíčko Bio3 lžícešpaldová mouka (já si míchám 150g špaldová hladká celozrnná a 183g špaldová typ 630333 ghimalájská růžová sůl10 g
třtinový cukr10 gvoda166 g
žitný celozrnný kvásek 20 g, špaldová mouka T 630 nebo polohrubá 166 g, voda (dle savosti a druhu mouky) 83 - 100 ml, České Ghíčko Bio 3 lžíce, špaldová mouka (já si míchám 150g špaldová hladká celozrnná a 183g špaldová typ 630 333 g, himalájská růžová sůl 10 g, třtinový cukr 10 g, voda 166 g

Příprava

Už přesně nevím, kde jsem viděla původní video recept, bohužel se mi jej nepovedlo dohledat, ale i tak bych moc ráda poděkovala autorovi.

Ideálně večer si rozkvasíme kvásek, použijeme 20g žitného celozrnného kvasu z lednice, který smícháme se špaldovou moukou a vodou, promísíme a přikryjeme igelitovým sáčkem. Mně se nejvíce osvědčilo, připravovat rozkvas ve skleněných nádobách. Rozkvas bude potřebovat přibližně 12 hodin, vše je závislé na okolní teplotě.

Když máme rozkvas připravený, smícháme jej s ingrediencemi na těsto. Do rozkvasu přidáme 3 lžíce Ghí, mouku, sůl, cukr a vodu, důkladně propracujeme těsto, které necháme 3-4 hodin kynout. Čas je opět závislý na okolní teplotě.

Po nakynutí těsto prohněteme, rozdělíme na 80g dávky a vyválíme válečkem ovál, který postupným rolováním stočíme, připravené rohlíky klademe na pečící papír, které postříkáme rozprašovačem, přikryjeme igelitem a necháme opět 1-2 hodiny kynout. Nakynuté rohlíky postříkáme opět rozprašovačem, přidáme hrubozrnnou sůl, případně semínka, mák a dáme do rozehřáté trouby na 230°C, pečeme horkovzduchem přibližně 10 minut dozlatova. Po upečení klademe na mřížku a necháme vychladnout.

2016-05-16 Ostatní

Poznámka

Čas přípravy: kváskové pečivo chce svůj čas, nelze uspěchat, počítejte raději s 6 hodinami. Kvásku i samotnému kynutí lze pomoci například přiložením k topení či na místo, kde máme tepleji.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI