Hamburgerové bulky zpět

Ingredience.
hladká mouka (typ 00)450 gvlažná voda180 mlolej30 g
droždí30 gcukru25 gvelká vejce2 ks
sůl10 g
Celozrnné:
jemná celozrnná pšeničná mouka400 ghladká mouka (00)50 gvoda180 ml
olej30 gdroždí40 gtřtinový cukr25 g
vejce2 kssůl10 g1 vejce na potření
sezam na posypání
hladká mouka (typ 00) 450 g, vlažná voda 180 ml, olej 30 g, droždí 30 g, cukru 25 g, velká vejce 2 ks, sůl 10 g, jemná celozrnná pšeničná mouka 400 g, hladká mouka (00) 50 g, voda 180 ml, olej 30 g, droždí 40 g, třtinový cukr 25 g, vejce 2 ks, sůl 10 g, 1 vejce na potření , sezam na posypání

Příprava

Základem poctivého chutného hamburgeru je hamburgerová bulka. Taková, která voní a je krásně nažloutlá po vajíčkách, má lesklou vábivou kůrku a je štědře posypaná sezamem, ale zároveň nám nenacpe bříška tolik, že půlku bulky vyhodíme, abychom měli místo na kousek masa. 

Přesně takový recept tu mám. Pečivo je u hamburgeru často vnímáno jen jako nutné zlo, jako nezbytnost, která drží maso, omáčku a zeleninu pohromadě. Málokdo ho bere jako plnohodnotnou součást, které je třeba věnovat pozornost. Tyto hamburgerové bulky jsou vhodné ke všem druhům mas, zeleninových karbanátků a dokonce i k párkům, ale ani samotné nejsou k zahození. Tento recept je zároveň mou velkou premiérou, protože je to historicky první videorecept.

Postup pro celozrnnou variantu je obdobný, jen je potřeba při práci s těstem podsypávat mouku, protože těsto je lepivější. Nicméně pozor na přidané množství podsypové mouky, aby bulky nebyly tuhé.
Do velké mísy prosijeme mouku, uděláme do ní důlek. Nalijeme vodu a rozmíchané droždí s cukrem. Promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Přidáme vejce a olej. Pomalu začneme těsto od středu míchat. Hněteme, hněteme a hněteme. Těsto je potřeba prohníst opravdu důkladně zhruba 5 minut. Přidáme sůl a hněteme ještě dalších 5 minut. Správně uhnětené těsto nesmí lepit, je hladké a pružné. Přikryjeme a dáme na 1hod kynout do tepla. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, nepodsypáváme, pouze si poprášíme ruce. Rozdělíme na 12 kousků po 70g. Z kousků těsta stočíme bochánky do malého ranečku tak dlouho, dokud nevypneme krásnou kuličku. Během tvarování několikrát zmáčkneme, abychom vyhnali vzduchové bublinky. V dostatečných rozestupech skládáme na pečící papír. Po vytvarování posledního kousku necháme 15 minut odpočinout a rozplácneme. Opět přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout v teple, zvětší se přibližně 2x. Během kynutí můžete housky lehce rosit vodou z rozprašovače, doba kynutí závisí na teplotě, vlhkosti vzduchu, náladě pekaře a dalších proměnných, takže je potřeba brát dobu kynutí s rezervou. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a dáme péct. Pokud chcete matný povrch, vynechte vajíčko a potřete mlékem. Pečeme při 220°C 10-12 minut, nebo při 200°C na horkovzduch. Vždy dáme na dno trouby trochu vody v hrnečku či skleničce, zkrátka v nádobce, která nepraskne. Hotové bulky vyndáme na mřížku, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

Tip: Pokud chcete mít bulky s ještě lákavější chutí a vůní, místo oleje použijte rozpuštěné vlažné máslo.


2015-01-12 Ostatní

Poznámka

V receptu najdete dvě varianty. Z bílé a celozrnné mouky. Video recept najdete pod mým profilem, kde se můžete těšit i na domácí kečup! Tak nějak si zkompletujeme celé DOMÁCÍ hamburgerové "meny".

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídlapřílohy
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
přílohy
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI