Hruškové chutney zpět

Ingredience:
hrušky1/2 kgjablko1 kscibule1/2 ks
rozinky1/2 hrníčkucukr1/2 hrníčkujablečný ocet1 hrníček
nastrouhaný zázvor1/2 lžičkymletá skořice1/2 lžičkymletý hřebíček1/2 lžičky
mletý pepř1/2 lžičkyolej1 lžičkavinný ocet1 lžička
sůl dle chuti
hrušky 1/2 kg, jablko 1 ks, cibule 1/2 ks, rozinky 1/2 hrníčku, cukr 1/2 hrníčku, jablečný ocet 1 hrníček, nastrouhaný zázvor 1/2 lžičky, mletá skořice 1/2 lžičky, mletý hřebíček 1/2 lžičky, mletý pepř 1/2 lžičky, olej 1 lžička, vinný ocet 1 lžička, sůl dle chuti

Příprava

Na výrobu chutney (čti čatný) se těšíme každý podzim jako malá děcka. Loni jsme vařili švestkové a když jsme na našem dvoře nasbírali špendlíky, hnedle bylo jasné, co bude následovat - špendlíkové. Chutney je, řekněme, taková kořeněná marmeláda, která je výtečná zejména k sýrům. Chutí je žíhaná, sladko-kořeněná. Mňam, to musíte prostě ochutnat. Takže si to jen představte - lahodné víno, výtečné sýry a nyní to můžete doladit touhle skvělou "majdou" k sýrům. Začnete jedním letmým namočením sýru a končíte plnou lžící ke každé sýrové kostičce. Věřte mi, už jsem hostila pár návštěvníků, kteří mi nevědomky ujídali chutney přímo lžičkou.

Nakrájejte si cibuli na drobno, nastrouhejte si zázvor a máte-li velké rozinky, můžete je překrájet. Hrušky a jablko zbavte slupky a nakrájejte je na malinké kousíčky. Rozehřejte si na pánvi olej a osmažte na něm cibuli do hněda; k ní posléze přidejte vše vyjma vinného octu. Tj. hrušky, jablko, rozinky, cukr, jablečný ocet, zázvor, skořici, hřebíček, pepř, lehce osolte a směs pořádně promíchejte. Za občasného míchání vařte chutney cca hodinu, možná i déle. Zkrátka tak, aby jablka a hrušky zcela změkly. Poté můžete chutney rozmixovat ručním mixérem a naplnit jím připravené vyvařené skleničky.

Budete-li chutney průběžně ochutnávat, mějte na paměti, že při vaření a záhy po uvaření má opravdu roztodivnou chuť. Nepanikařte a pokud možno, držte se postupu. Závěrem jen, pokud se Vám chutney bude zdát moc sladké, vmíchejte do něj lžicku vinného octu. Jakmile se chutney ve skleničkách odleží, čeká Vás překvapivá kombinace výtečné chuti.

Chutney uchovávejte v chladu (lednice, spíž) a spotřebujte do pár týdnů. Tak dlouho ale nemá šanci.

2015-10-15 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI