Jidáše zpět

Ingredience:
polohrubá mouka500 gmléko250 mldroždí1 kostka (40 g)
cukr50 gmáslo100 gsůl špetka
vanilkový cukr1 balíčekžloutek2 ksrozinky dle chuti
bílek (na potření)1 ksmák na posypání
polohrubá mouka 500 g, mléko 250 ml, droždí 1 kostka (40 g), cukr 50 g, máslo 100 g, sůl špetka, vanilkový cukr 1 balíček, žloutek 2 ks, rozinky dle chuti, bílek (na potření) 1 ks, mák na posypání

Příprava

Jidáše patří k tradičnímu kynutému velikonočnímu pečivu a dříve se pekly na Zelený čtvrtek. 

Mají symbolizovat smotaný provaz, na kterém se oběsil Jidáš po té, co zradil Ježíše. U nás doma je máme rádi namazané máslem, medem, nebo jen tak a již druhým rokem jsem je pekla na školní velikonoční jarmark a nikdy ani jeden kousek nezbyl

Postup:

Mléko si zahřejeme , do vlažného nasypeme cukr a rozdrobíme droždí, přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Do mísy si dáme mouku, vanilkový cukr, sůl, žloutky, rozpuštěné vlažné máslo a kvásek. Já osobně těsto zpracovávám v robotu - musí vzniknou těsto vláčné, měkké a nelepící se na stěny.

Nakonec do těsta zapracujeme rozinky, přikryjeme a necháme na teplém místě kynout.

Z těsta si oddělujeme kousky, které vyválíme do válečků a ty potom smotáváme do různých tvarů - např. šneků. Tvary dáme na plech, potřeme bílkem, můžeme posypat mákem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C do zlatova. 

2014-04-14 Ostatní

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI