Kváskový žitno-pohankový chléb zpět

Rozkvas:
mateřský žitný kvas z lednice35 gžitná chlebová mouka205 gvoda200 - 220 ml
Do chleba dále přidáme:
žitná trhanka (případně žitná celozrnná mouka)120 gpohanková mouka hladká200 gvoda400 ml
sůl18 gjedlá soda1/2 lžičky
mateřský žitný kvas z lednice 35 g, žitná chlebová mouka 205 g, voda 200 - 220 ml, žitná trhanka (případně žitná celozrnná mouka) 120 g, pohanková mouka hladká 200 g, voda 400 ml, sůl 18 g, jedlá soda 1/2 lžičky

Příprava

Tak s přípravou tohoto chleba se už nějakou chvíli mazlím a strašně mě to baví, a to nejen svojí chutí, ale rovněž jednoduchostí a rychlostí přípravy. 

Kváskové pečení miluji, ale s naší malou princeznou a princem to někdy není úplně snadné a také se chci samozřejmě co nejvíce dětem. Hledala jsem způsob přípravy chleba, který by byl co nejsnazší. Velkým úspěchem je pro mě právě spojení žita a pohankové mouky. Jsem zatím moc spokojená, uvidíme, kam se propracuji dále. 

Náš mladý pán si pochutnal na chlebíku s Ghítelou a mě velmi potěšilo, že mu tak moc chutná.

Z lednice si vyndáme kvásek, který si smícháme s moukou a vodou v poměru viz. ingredience na rozkvas. Já si vždy rozdělám rozkvas ve vysoké skleněné míse, přiklopím igelitem a nechám 8 - 12 hodin. Záleží na okolní teplotě, čím je větší teplo je samozřejmě připraven k použití dřív. Nezapomeneme si vždy z rozkvasu odebrat na další pečení.

Připravený rozkvas si smícháme s dalšími ingrediencemi. Prostě a jednoduše přidáme vodu, mouky, kmín, sůl, jedlou sodu, případně nějaké to semínko, důkladně zamícháme a přelijeme do formy na biskupský chlebíček, překryjeme igelitem a necháme 1 hodinu odpočinout. Rozpálíme troubu na 250°C, chléb ve formě a na plech vložíme do rozpálené trouby a překryjeme pečícím papírem. Necháme péct 15 minut na plno a následně troubu stáhneme na 180 - 200°C. Po 1 hodině pečení vyklopíme chleba z formy na plech jako bábovku, dále pečeme s pečícím papírem, můžeme během pečení rosit, chléb dostane zlatavou barvu. Pečeme přibližně 1,5 hodiny a na posledních 10 minut sundáme pečící papír, chléb dostane křupavou a zlatavou barvu. Před vyndáním musí z obou stran při poklepání zvonit. 

Upečený chléb dáme na mřížku vychladnout. Po upečení orosíme na mřížce vodou. 

Podáváme s oblíbenou pomazánkou, my tentokrát zvolili Ghítelu.

Přeji dobrou chuť.

2018-05-10 Ostatní

Poznámka

Chléb jsem pekla ve formě o rozměru 24 x 6 cm. Mám vyzkoušeno rovněž s přidaným konopným semínkem či slunečnicovým semínkem.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI