Libečkové "maggi" - polévkové dochucovadlo zpět

Ingredience:
libeček1 velká mísakopřivové listy1 hrstcelerové listy1 hrst
sůl2 pol. lžíceslunečnicový olej1 hrnek
libeček 1 velká mísa, kopřivové listy 1 hrst, celerové listy 1 hrst, sůl 2 pol. lžíce, slunečnicový olej 1 hrnek

Příprava

Libeček mám strašně ráda, je to moje nejoblíbenější bylinka do polévek, hlavně vývarů. Na zimu si dělám vždy do mrazáku zásoby posekaných bylinek do polévek, libeček, petrželku a pažitku. Nakrájím nadrobno, dám do plastových dobře uzavíratelných krabiček a celou zimu mám bylinky jako čerstvé. A co s těmi zbylými silnějšími stvoly? Zkuste toto domácí ochucovadlo, z koncentrované libečkové šťávy. Recept je z Dadalovy kuchařky.

Libeček, kopřivy i celer dobře omyjeme a najemno posekáme. Můžete hodit i do mixéru a nasekat v něm, jen ne úplně na kaši. Posypeme solí a důkladně pomačkáme vařečkou nebo třeba paličkou z hmoždíře.

Pak napěchujeme do sklenek, opravdu hodně mačkáme. Čím víc, tím bude více  šťávy. Můžeme pak zalít pro zlepšení trvanlivosti trochou oleje. Uchováváme v lednici. Zatím neznám trvanlivost tohoto dochucovadla, připravuji ho prvně, ale píší, že by mělo vydržet dlouho. Používáme na dochucení polévek, můžeme samozřejmě používat i drť, ale všeho opatrně, je to dost koncentrované a slané.




2022-08-08 Ostatní

Poznámka

Libečku by měl být větší podíl listů a stonky mladé, méně vyzrálé. Mohou být nahořklé.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptzdravá
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI