Ingredience: | |||||
lískové ořechy | 100 g | karobový prášek | 2 lžíce | velký banán | 1 ks |
med | 1 lžička | sůl | špetka |
Karob je občas používán jako náhražka kakaa. Stejné jako kakao, je i karob plný vitamínů a minerálních látek, a proto jsem se rozhodla, že tentokrát vyměním kakao za karob a zkusím z něj vyrobit něco jako zdravější verzi nutelly. Je spousta různých zdravějších variant známé a oblíbené nutelly. Tato používá lískooříškové máslo, takže je potřeba mít mixér, který ho zvládne. Já mám zatím stále celkem levný mixér z Lídlu. Sice to s ním trvá déle, ale oříšky nakonec dosáhnou žádané konzistence.
Nejdříve si vyrobíme lískooříškové máslo. Pokud bychom to neudělali a mixovali vše dohromady, pravděpodobně nikdy nedosáhneme žádané konzistence. Lískové ořechy nejdříve zbavíme slupek tak, že je necháme asi 5-10 minut v troubě na 200 stupňů. Poté přendáme ořechy do utěrky a třením je zbavíme slupky. Vůbec nevadí, když to nebude dokonalé a zbytky slupek zbudou na ořechách. Ořechy necháme trochu vychladnout (mně se nejlépe mixují když jsou vlažné), poté je dáme do mixéru a mixujeme dokud nedosáhnou konzistence másla. Lepší mixéry by to měly zvládnout do 5 minut. Konzistence by měla být podobná známějšímu arašídovému máslu, tedy hladké strukturovité a mírně tekuté. Pro příklad doporučuji foto postup u receptu na arašídové máslo. V průběhu mixování přidáme špetku soli a lžičku medu (nebo jiného sladidla).
Jakmile máme oříškové máslo hotové, můžeme se pustit do výroby nutelly.
Od teď je postup velice jednoduchý. K oříškovému máslu přidáme ostatní ingredience, tedy banán a karobový prášek a opět rozmixujeme dohladka.
Tip: Kvůli banánu má pomazánka krátkou trvanlivost. Pokud chceme ale mít nutellu stále při ruce, vyplatí se vyrobit si více oříškového másla, které má poměrně dlouhou trvanlivost a zbytek ingrediencí přidat až když se rozhodneme nutellu konzumovat.
Z uvedeného množství surovin připravíte 1 malou skleničku "nutelly".
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI