Ljutenice a ajvar zpět

Ljutenice:
velký lilek1 ksvelké červené papriky5 ksrajčata (masitá)cca 1 kg
cibule1 ksčesnek4 - 5 stroužkůzelená petrželka a saturejka dle chuti
sůl, pepř dle chuticukr dle chutirostlinný olejcca 80 ml
Ajvar:
větší lilek1 ksčervené papriky6 - 8 kschilli paprička nebo sušené chilli1 ks
česnek5 stroužkůrostlinný olejcca 50 mlvinný ocet1/2 - 1 lžíce
sůl dle chuti
velký lilek 1 ks, velké červené papriky 5 ks, rajčata (masitá) cca 1 kg, cibule 1 ks, česnek 4 - 5 stroužků, zelená petrželka a saturejka dle chuti, sůl, pepř dle chuti, cukr dle chuti, rostlinný olej cca 80 ml, větší lilek 1 ks, červené papriky 6 - 8 ks, chilli paprička nebo sušené chilli 1 ks, česnek 5 stroužků, rostlinný olej cca 50 ml, vinný ocet 1/2 - 1 lžíce, sůl dle chuti

Příprava

V létě, kdy je hojnost paprik, rajčat a lilků, z nich nutně potřebuji něco  připravovat. Hlavně skvělé balkánské směsi, jako je ljutenice a ajvar. Kdysi jsem tyhle lahůdky ochutnala u moře, s rozpečenými bagetkami, grilovanou zeleninou a masem, a od té doby jsem si je zamilovala.

V některých oblastech se ljutenice připravuje bez lilků, ale já osobně jsem jedla obě verze a musím říct, že s tím lilkem je mnohem lepší, krémovější a chutnější. Bez lilku mi to přijde jako rozmixované lečo. V obchodech lze najít ve sklenkách obě verze.

A ajvar je někde pouze z pečených paprik, jinde směs pečených lilků, červených paprik, česneku a může být i pikantnější díky chilli. Má trochu červenější barvu než ljutenice a je rozmixovaný najemno.

Oboje můžete použít i třeba pod maso nebo zeleninu při pečení. No co vám tady budu o nich dlouze psát, jdeme na recepty.

LJUTENICE:

Rajčata nařízněte zlehka do kříže a spařte vroucí vodou. Slijte a nechte zchladnout tak, abyste je mohli zbavit slupky. Lilek rozkrojte podélně na poloviny, dužinu nakrojte do mřížky (viz.foto) a pomažte trochou oleje. Spolu s celými paprikami lilek položte řeznou plochou nahoru na plech a vložte pod rozpálený gril. Na paprikách se začnou tvořit černé puchýře, což je žádoucí. Otáčejte je tak, aby byly "spálené" ze všech stran. Lilek opečte dohněda a doměkka. Papriky vložte do mikrotenového sáčku nebo dejte do misky a zakryjte neprodyšně potravinářskou folií. Zapařením se vám papriky budou dobře loupat. Nechte zchladnout a zbavte papriky slupky a jádřince.

V hrnci rozpalte olej, orestujte na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Oloupaná rajčata nasekejte nadrobno a spolu s posekaným česnekem přidejte k cibuli. Z lilku vydlabejte lžící dužinu a spolu s paprikami také posekejte nadrobno. Přidejte k rajčatům, směs osolte, opepřete, trochu přislaďte cukrem a dolijte zbytek oleje. Duste při nižší teplotě, dokud směs nebude přiměřeně hustá. Nakonec přidejte posekané bylinky, dochuťte. Můžete použít ihned, teplé i po zchladnutí, nebo uchovat na později. Naplňte do sklenek a sterilujte při 80°C 20 minut.

AJVAR:

Začněte pečením lilku a paprik jako u výše psaného receptu na ljutenici. Papriky taktéž pak zbavte slupky a jádřince a lilek vydlabejte. Oboje posekejte. Vložte do hrnce, přilijte olej, trochu octa, osolte, v případě, že chcete ajvar pikantní, přidejte posekanou chilli papričku nebo drcené chilli. Vařte při mírné teplotě alespoň půl hodiny, občas promíchejte, ať se směs nepřichytí ke dnu. Přidejte posekaný česnek, nechte s ním 5 minut provařit a směs rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte případně solí nebo octem a ještě chvilku provařte. Sterilovat můžete stejně jako u ljutenice.

2019-09-16 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI