Pomerančová marmeláda zpět

Ingredience:
pomerančová dužina (necelé 2 kg pomerančů, záleží na pomerančích)1 kgcukr1 kgcitron - šťáva z něj1 ks
citrusový pektin (např. od značky Grešík)10 gpomerančový likér Grand Marnier60 mlocet2 dcl
pomerančová dužina (necelé 2 kg pomerančů, záleží na pomerančích) 1 kg, cukr 1 kg, citron - šťáva z něj 1 ks, citrusový pektin (např. od značky Grešík) 10 g, pomerančový likér Grand Marnier 60 ml, ocet 2 dcl

Příprava

Hořká chuť je má oblíbená. V této dokonalé marmeládě se snoubí hořkost, sladkost i kyselost a já si ji nejraději mažu na čerstvý chléb s máslem. Vynikající je ale i do různých dezertů nebo na vaše oblíbené palačinky.

1. Pomeranče umyjeme kartáčkem pomocí vody smíchané s prostředkem na mytí nádobí (např. Jarem). Poté je namočíme minimálně na hodinu do vlažné vody s octem. 

2. Kůru z asi poloviny pomerančů oloupeme škrabkou a nakrájíme na jemné proužky. Pomerančovou kůru povaříme v troše vody cca 10 minut.

3. Pomeranče oloupeme nožem až na dužinu a jednotlivé dílky vyfiletujeme. Nakonec je pokrájíme na malé kousky (na julienne) a přidáme kůru a šťávu z citronu. Z každého zbytku pomeranče pak ještě vymačkáme veškerou šťávu. 

4. Dužinu v hrnci krátce povaříme, přidáme pektin rozmíchaný v menším množství cukru. Tuto směs povaříme cca 5 minut. Poté po částech přisypáváme zbylý cukr a udržujeme ve varu. S cukrem vaříme cca 15 minut do zhoustnutí. Asi minutu před koncem přidáme Grand Marnier. Ještě teplé plníme do důkladně vymytých sklenic, uzavřeme je a na chvilku je obrátíme dnem vzhůru. 

2019-05-21 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI