Ingredience: | |||||
pomerančová dužina (necelé 2 kg pomerančů, záleží na pomerančích) | 1 kg | cukr | 1 kg | citron - šťáva z něj | 1 ks |
citrusový pektin (např. od značky Grešík) | 10 g | pomerančový likér Grand Marnier | 60 ml | ocet | 2 dcl |
Hořká chuť je má oblíbená. V této dokonalé marmeládě se snoubí hořkost, sladkost i kyselost a já si ji nejraději mažu na čerstvý chléb s máslem. Vynikající je ale i do různých dezertů nebo na vaše oblíbené palačinky.
1. Pomeranče umyjeme kartáčkem pomocí vody smíchané s prostředkem na mytí nádobí (např. Jarem). Poté je namočíme minimálně na hodinu do vlažné vody s octem.
2. Kůru z asi poloviny pomerančů oloupeme škrabkou a nakrájíme na jemné proužky. Pomerančovou kůru povaříme v troše vody cca 10 minut.
3. Pomeranče oloupeme nožem až na dužinu a jednotlivé dílky vyfiletujeme. Nakonec je pokrájíme na malé kousky (na julienne) a přidáme kůru a šťávu z citronu. Z každého zbytku pomeranče pak ještě vymačkáme veškerou šťávu.
4. Dužinu v hrnci krátce povaříme, přidáme pektin rozmíchaný v menším množství cukru. Tuto směs povaříme cca 5 minut. Poté po částech přisypáváme zbylý cukr a udržujeme ve varu. S cukrem vaříme cca 15 minut do zhoustnutí. Asi minutu před koncem přidáme Grand Marnier. Ještě teplé plníme do důkladně vymytých sklenic, uzavřeme je a na chvilku je obrátíme dnem vzhůru.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI