Rebarborovo-jahodový džem

zpět
Rebarborovo-jahodový džem
Ingredience:
jahody700 grebarbora800 gcukr krystal1,2 kg
voda200 mlPektogel4 balíčky
jahody 700 g, rebarbora 800 g, cukr krystal 1,2 kg, voda 200 ml, Pektogel 4 balíčky

Příprava

Je před námi víkend, a protože se blíží konec rebarborové sezóny, posílám jednoduchý a rychlý recept na rebarborovo-jahodový džem. Tento džem je moc dobrý nejen do perníku, dortů, rolád, ale i na palačinky, lívance, nebo jen tak do tvarohu pro děti. Miluji ho pro jeho „nakyslou“ chuť, kombinovanou s jahůdkama, prostě mňam! A nezapomeňte, sklizeň rebarbory, neboli reveně se provádí cca do konce června ( je možné sklízet přibližně do sv. Jana 24. června) - má to svůj důvod, od konce června totiž v rebarboře prudce stoupá podíl kyseliny šťavelové a stává se tak nebezpečnou...

Rebarboru oloupeme, nakrájíme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a dusíme tak dlouho, aby se co nejvíce vody odpařilo. Potom vše rozmixujeme ponorným mixérem.

Jahody rozmačkáme (nemixovat!), přidáme do hrnce k rebarboře, a jakmile se vše začne vařit, po kouskách přidáváme 1 kg cukru. Do zbylých 200 g cukru zamícháme Pektogel, přidáme také do směsi a vaříme ještě 5 minut. Pozor! Nesmíme vařit moc dlouho, jahody totiž dlouhým vařením hnědnou. Ještě horký džem nalijeme do sklenic a uzavřeme.

2016-06-17 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI