Škvarkové placičky zpět

Ingredience:
máslo80 gškvarky300 ghladká mouka325 g
polohrubá mouka325 gdroždí1 kostkamléko300 ml
vejce1 kssůl špetka
máslo 80 g, škvarky 300 g, hladká mouka 325 g, polohrubá mouka 325 g, droždí 1 kostka, mléko 300 ml, vejce 1 ks, sůl špetka

Příprava

S maminkou jsme nedávno spáchali slanou pochutinu, která se u nás každý rok sní na kila a přímo rychlostí blesku. Druhý den večer už jsou na tácu vždy k nalezení jen drobečky.

Proto, abych pravdu řekla, jsem na sebe skutečně hodně pyšná, že jsem vůbec stihla vyfotit ty poslední tři. Moje srdce vegetariána sice nedovoluje se ke strávníkům přidat - to sádlo tam... Ale i tak jsme odvedly skutečně dobrou práci.

Najemno nasekáme, ale nejlépe nameleme škvarky. Přimícháme 150g mouky, zabalíme do folie a vložíme na chvilku do lednice. Rozdrobíme droždí do 100ml vlažného mléka se lžičku cukru a počkáme, až nám vzejde kvásek. Zbylou mouku nasypeme do větší mísy, přidáme zbytek mléka, změklé máslo, sůl a na závěr vlijeme kvásek. Intenzivním mícháním vypracujeme hladké těsto. Na teplém místě necháme vykynout. Předehřejeme troubu na cca 180°C. Těsto si vyklopíme na pomoučněný vál, rozválíme a rozdělíme na několik menších částí. Na plech vystlaný pečícím papírem rozprostřeme kousky těsta na placičky. Vidličkou vytvoříme na povrchu rýhy (není nutné, jen to vypadá "hezky"). Potřeme rozmíchaným vejcem a znovu trochu posolíme, případně můžeme posypat nějakými semínky, mákem apod. Pečeme do zezlátnutí - čas je dost irelevantní, ale že jsou hotové, pozná každý. Podávat se můžou teplé i studené.

2013-12-09 Ostatní

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI