Slaný karamel zpět

Ingredience:
světle hnědý cukr200 gmáslo100 gsmetana ke šlehání120 ml
sůl1 lžičkavanilkový extrakt1/2 lžičky
světle hnědý cukr 200 g, máslo 100 g, smetana ke šlehání 120 ml, sůl 1 lžička, vanilkový extrakt 1/2 lžičky

Příprava

Už jsem o něm slyšela, ale nevěnovala mu větší pozornost. Dnes jsem si řekla, proč to nezkusit. Slaný karamel mě překvapil úžasnou propojeností chutě slané a sladké. Je to opravdu dobrůtka, kvůli které stojí za to čas od času zhřešit.

V hrnci s vysokým dnem si rozehřejeme cukr, až do úplného rozpuštění. Poté přidáme máslo a pořádně vyšleháme metličkou (je potřeba stáhnout plamen, aby se cukr nepřepálil, potom by zhořknul). Do směsi cukru a másla pomalu přidáváme smetanu. Pozor směs je horká a odchází z ní pára. Je třeba opět intenzivně míchat. Nakonec přidáme sůl a vanilkový extrakt. Směs pak nalijeme do sklenice s víčkem, necháme vychladnout a skladujeme v lednici.

Slaný karamel můžete mlsat jen tak na lžičku, nebo jej použít do krémů či koláčů nebo na slepování sušenek. Jeho použití je všestranné.

2016-02-29 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI