Slaný karamel zpět

Ingredience (na cca 300 ml):
cukr krupice200 gvoda100 mlsůl1 lžička
vanilkový extrakt1 lžičkasmetana ke šlehání125 mlmáslo90 g
cukr krupice 200 g, voda 100 ml, sůl 1 lžička, vanilkový extrakt 1 lžička, smetana ke šlehání 125 ml, máslo 90 g

Příprava

Dokud jsem tuhle pochutinu neochutnala, zdála se mi kombinace sladké a slané chuti trochu (no trochu dost) divná. Ale pokud se to se solí nepřežene, jedná se o opravdovou lahůdku ještě o stupeň lepší než samotný karamel. A třeba můj syn zbožňuje zmrzlinu se slaným karamelem, dává si jí vždy, když ji někde vidí.

Slaný karamel můžete použít na spoustu způsobů - můžete si s ním polít cheesecake, udělat náplň do dortu, nebo s ním dort polít, pokapat palačinky nebo lívance či vafle, osladit si s ní ranní kaši, horký nalít na vanilkovou zmrzku a nebo ho mlsat jen tak lžičkou.

Dávka v receptu vyjde na větší zavařovací skleničku - přibližně 300 ml produktu.

Do většího hrnce (aby měl větší plochu dna) s dvojitým dnem nasypeme cukr a zalijeme ho vodou, postavíme ho na střední plamen a necháme zahřívat. Nemícháme, čekáme, až se cukr ve vodě rozpustí na sirup. Ten necháme bublat, jen občas můžeme zlehka zakroužit hrncem. Chvíli to bude trvat, ale cukrový sirup se za nějakou dobu (třeba i 15 minut) začne zbarvovat do jantarova. Jakmile má správnou barvu (já obvykle nechávám jen tu jantarovou, aby nebyl karamel příliš hořký), je karamel připravený na další krok.

Do karamelu vlijeme po částech smetanu. Pozor, směs bude hodně bublat, prskat a bude unikat dost páry. V tuhle chvíli nic nemícháme, hrozí opaření horkou párou. Když směs dobublá, můžeme jí promíchat a následně nalít další díl smetany a postup opakovat.

Poté směs stáhneme z ohně a přidáme sůl a vanilkový extrakt, vše necháme rozpustit. Nakonec přidáme na kostičky nakrájené máslo a v horké směsi rozmícháme.

Směs přelijeme do čisté (ideálně vysterilizované) sklenice a po úplném zchladnutí skladujeme v lednici.

Před použitím můžeme karamel nahřát, aby tekl - ale vždy jen tu část, kterou chceme použít, nezahříváme celou skleničku. 

2019-10-16 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI