Šmakonéza a Šmatarka zpět

Ingredience na Šmakonézu:
Šmakoun přírodní aroma50 gřepkový olej25 mlpanenský olivový olej25 ml
dijonská hořčice1 lžičkamléko3-4 lžícepepř špetka
sůl špetka
Šmatarka:
Šmakonéza1 mističkakyselé okurky15 gšalotka15 g
limetková šťáva1 lžíce
Šmakoun přírodní aroma 50 g, řepkový olej 25 ml, panenský olivový olej 25 ml, dijonská hořčice 1 lžička, mléko 3-4 lžíce, pepř špetka, sůl špetka, Šmakonéza 1 mistička, kyselé okurky 15 g, šalotka 15 g, limetková šťáva 1 lžíce

Příprava

Majonéza se v současnosti stala hrozným strašákem a symbolem nezdravého jídla, ale v domácím provedení to není tak zlé. Když to rozpočítáme na porce, vyjde vám pak, že jste snědli trošku žloutku a lžíci kvalitního oleje. No a pokud místo žloutku použijete Šmakoun, tak vám to žaludek určitě neprovrtá.

Šmakouna si rozmělníme vidličkou a spolu s olejem vložíme do odměrného válce (pokud máte tyčový mixér bez něj, tak do vyšší sklenice). Důležité je, aby nádoba byla úzká, mixér se tam musí pohybovat jako píst. Tyč spustíme až na dno, zapneme a pomalu táhneme nahoru. Několikrát ještě projedeme, abychom získali hladkou lesklou konzistenci. Poté už jen vmícháme hořčici a postupně přidáváme mléko. Osolíme, opepříme. Kdo má rád kyselejší, může přidat pár kapek citrónové šťávy. Můžete zkusit i variantu pouze s olivovým olejem, do bramborového salátu se pro výraznou chuť nehodí, ale je dobrá k pečeným bramborám nebo třeba k rybě.

Šmatarku uděláme naprosto jednoduše. Vezmeme si hotovou Šmakonézu a promícháme s velmi jemně pokrájenou šalotkou, okurky strouháme najemno a dle chuti přidáme limetkovou šťávu. Eventuálně můžeme ještě dosolit a dopepřit, ale není to nutné.

Nutriční hodnoty majonéz (pro srovnání):
100g Šmakonézy ... 1490kJ ... 5,9g B ... 36,4g T ... 2,4g S ... 4,8 SAFA
100g Hellmanns ... 2800kJ ... 0,6g B ... 74g T ... 3g S ... 6 SAFA
100g Heinz ... 2620 kJ ... 1g B ... 66g T ... 5g S ... 6,6 SAFA
100g Spak ... 2000 kJ ... 1g B ... 50g T ... 5g S ... 5 SAFA
100g light ... 1200 kJ ... 0,6g B ... 27g T ... 9g S ... 2,5 SAFA
2015-02-16 Ostatní

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostgrilování
Čas přípravy10 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI