Špenátové pesto zpět

Ingredience:
listový špenát125 gextra panenský olivový olej150 gpiniové oříšky nebo mandle45 g
sýr - můžete zvolit parmazán, Grana Padano nebo Gran Moravia80 gčesnek1 stroužeksůl dle chuti
listový špenát 125 g, extra panenský olivový olej 150 g, piniové oříšky nebo mandle 45 g, sýr - můžete zvolit parmazán, Grana Padano nebo Gran Moravia 80 g, česnek 1 stroužek, sůl dle chuti

Příprava

Se špenátem jsem nikdy nebojovala. Už odmala jsem ho měla ráda. Pokud teda nepočítám špenátovou kejdu, co jsme dostávali ve školní jídelně...Moje maminka nám (mně a mému milovanému bráškovi) vařila špenát docela často. Pamatuji si, že jedna její oblíbená kombinace byla špenát se slanou palačinkou a párkem (to jsem párky ještě jedla). A nebylo to tak špatné, jak to možná zní. Častěji však vařila špenát jen tak s bramborem a vařeným vajíčkem. Nicméně bavíme se tu o protlaku ne o listovém špenátu. Je to neskutečné, že špenátový protlak znají všichni, ale s listovým špenátem se třeba někteří ještě nesetkali. Moje babička ochutnala listový špenát poprvé až minulé léto, kdy jsem jí ho připravila s lososem.

Můj přítel nesnáší špenát. Nebo to aspoň tvrdil. Nicméně, po špenátovém pestu se může utlouct. No jo, je pravda, že je prostě skvělé. Tak si ho taky udělejte doma. :-) U pesta je důležité abyste použili nejen kvalitní sýr, ale především olivový olej, ten tam hraje opravdu velkou roli. Já na olivovém oleji teda nešetřím a přidávám ho do špenátového pesta opravdu hodně. Piniové oříšky nejsou vždy potřeba, krásně v pestu poslouží i mandle. Jak piniové oříšky, tak mandle nemají výraznou chuť, takže pokud se Vám pinie nechtějí kupovat, protože jsou drahé, kupte mandle.

Postup:

1. Oloupejte si stroužek česneku, oříšky mixérem rozsekejte na jemno a nastrouhejte na jemné straně struhadla sýr.
2. Do úzké nádoby (nejlépe té, která je součástí tyčového mixéru) dejte polovinu omytých špenátových listů, zalijte je 50 g oleje a pomocí tyčového mixéru je rozmixujte na kaši. To samé udělejte s druhou polovinou omytých špenátových listů a 50 g olivového oleje.
3. Špenátovou kaši dejte do mísy, přimíchejte rozdrcené oříšky, nastrouhaný sýr a utřený nebo prolisovaný česnek a přilijte zbývajících 50 g oliváče.
4. Vše důkladně promíchejte.
5. Podle chuti dosolte.
6. Pesto můžete použít do těstovin, do risotta, na begetku nebo jen tak k masu.

2015-01-28 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravy10 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI