Toastový chléb s tangzhongem zpět

Tangzhong:
voda160 mlhladká mouka35 g
Těsto:
voda (160ml mléka + 60ml vody)220 mlmelasa/med/cukr (40g cukr)1 lžičkačerstvé kvasnice (7g sušené kvasnice)10 g
pšeničná hladká mouka/špaldová/celozrnná500 gsůl1 a 1/2 lžičkyolivový olej (40g změklé máslo)3 lžíce
voda 160 ml, hladká mouka 35 g, voda (160ml mléka + 60ml vody) 220 ml, melasa/med/cukr (40g cukr) 1 lžička, čerstvé kvasnice (7g sušené kvasnice) 10 g, pšeničná hladká mouka/špaldová/celozrnná 500 g, sůl 1 a 1/2 lžičky, olivový olej (40g změklé máslo) 3 lžíce

Příprava

Já dnes dělala k obědu halušky a i střapačky. Ty nejsou až tak fotogenické, ale večer jsem pekla tousťák s tangzhongem.
Je krásně vláčný a kdybych se nezakecala po telefonu, tak byl i méně vypečený. No musím ale říct, že spálený a nebo hořký určitě není. Je prostě na krásu.

Tento tousťák si zamilujete. Díky tangzhongu je vláčný, nedrobí se a je tááák nadýchaný.
Na fotce je upečený základní nemléčný typ, který nám více chutná. Ve výčtu surovin jsou to všechny ty, které nejsou v závorce. Občas zaměním  typ mouky a nebo lžičku něčeho sladkého.
 
Naopak ve světě a v Americe obzvláště milují mléčný druh (dle ingrediencí v závorce). Potrpí si na to, aby pečivo bylo více sladké a chutí připomíná něco mezi brioškou a houskou na hot dog či housku na hamburger.
 
Pokud jste se rozhodli, jako verzi upečete, můžeme se pustit do práce.
Tangzhong má sice zvláštní a krkolomný název, avšak příprava je velmi jednoduchá.
Vodu a mouku prošlehejte metličkou a postavte na sporák. Za stálého míchání svařte do husté pasty, která připomíná lepidlo na tapety.
 
Dejte stranou a nechte vychladnout.
 
Teď si odlijte trochu vlažné vody (mléka) z odměřeného množství, přidejte kvasnice a špetku cukru. Přikryjte ubrouskem a na teplém místě nechte vzejít kvásek.
Je to lepší udělat i v případě sušených kvasnic, protože zvláště u nich se mi stává, že občas těsto nenakyne.
 
Tangzhong, kvásek a zbytek surovin (krom másla - v případě oleje je to jedno) si přendejte do mísy a nechte vypracovat robotem. Bude to trvat přibližně 10 minut. Jestliže se rozhodnete pro verzi s máslem, tak si jeho množství rozdělte na 4 dávky a postupně zašlehávejte do těsta vždy po jednom kousku. Další přidejte, až se první vstřebá.
 
Těsto je dobře prohnětené, když sice mírně lepí, ale je krásně pružné a vláčné.
Vytvarujte z něho kouli a nechte kynout v míse, která je celá zabalená v sáčku, přetáhnutá potravinářskou fólií a nebo přehozena vlhkou utěrkou. 
Těšto nesmí v žádném případě oschnout. Když ho dáte do sáčku a nebo pod fólii, bude sami překvapeni, jak bude vše po vykynutí mokré.
Takto zabalené těsto nechte 1 a 1/2 hodiny kynout. Záleží, jak máte doma teplo, ale mělo by téměř třikrát zvětšit objem.
 
Po vykynutí těsto dejte na linku/vál a pomocí válečku rozválejte na 1cm tlustou placku připomínající obdélník.
Dost natěsno srolujte a vložte do formy, která je vymazaná malinkatým oříškem másla (cca 1/2 lžičky). Chleba nebude mastný, ale půjde krásně vyklopit.
 
Formu s těstem vložte zpět do sáčku a nechte cca 45 minut kynout.
Mezi tím si včas rozpalte troubu (200°C) i s malým pekáčkem na dně trouby, do kterého později nalijete horkou vodu, aby se v troubě vytvořila pára a těsto mohlo lépe růst a nepraskalo.
 
Teď přijde rychlá akce!
Do jedné ruky formu - druhou otevřít troubu - vložit chleba - nalít vodu - rychle zavřít dvířka.
 
Prvních 15 minut pečte na 200°C , pak vytáhněte pekáček na vodu a ztlumte troubu na 180°C a pečte 30 minut. Z toho posledních deset už jen tak bez formy přímo na mřížce. Opeče se tak krásně dohněda i spodní část chleba, která byla ve formě.
 
(po vytažení z trouby)

Po upečení můžete potřít horní kůrku malinko máslem a nebo rozprašovačem postříkat vodou.
Kůrka je zprvu dosti tvrdá, ale nebojte - změkne.
 
Rozhodně ale neberte telefony pět minut před koncem pečení.
Já se malinko zakecala a těch pět minut navíc bylo na kůrce znát. Nebyla sice spálená, ale zbytečně vypečená.
 
Chleba krájejte až po úplném vychladnutí.
 
Dobrou chuť! 
2017-01-06 Ostatní

Poznámka

Tangzhong: kdo by chtěl mléčnou verzi, tak dá mléko s vodou v poměru 1:1.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI