Základní italské sugo (sugo di pomodoro al basilico) zpět

Ingredience:
zralá až přezrálá rajčata (nejlépe masitá)4 kgsůl dle chuticukr špetka
olivový olejcca 4 - 5 lžicčerstvá bazalka pár listů
zralá až přezrálá rajčata (nejlépe masitá) 4 kg, sůl dle chuti, cukr špetka, olivový olej cca 4 - 5 lžic, čerstvá bazalka pár listů

Příprava

Letos už fakt nevím, co mám s tou nadúrodou rajčat dělat. Jak bylo léto celé krásně slunečné, mají skvělou chuť, barvu i vůni. Rajčata se mi snad nikdy nepřejí. Leča už mám plný regál ve sklepě, kečupu taky, pár sklenic pečených ve vlastní šťávě, tak padla volba na italské sugo, které můžete používat na pizzu nebo do těstovin. Klidně ho zasterilujte a pak už budete bez práce. Je to sice trochu časově náročnější, než koupit sklenici hotového, ale znáte to, domácí je domácí a hlavně víte, co jíte a co tam dáváte.

Rajčata omyjeme, vyřízneme "bubáky", přepůlíme a zbavíme se semínek s vodnatou dužinou. Když byste nechali vodu v rajčatech, budete muset déle vařit a hlavně výsledná chuť bude kyselejší. Rajčata dáme do hrnce a pozvolna vaříme, až jsou úplně rozvařená. Nepospícháme, raději déle a za mírného probublávání, abychom se zbavili přebytečné tekutiny. Jakmile jsou rajčata rozvařená, rozmixujeme je pomocí ponorného mixéru a všechno důkladně propasírujeme. Vrátíme zpět na zdroj tepla a svaříme ještě do požadované hustoty. Osolíme podle chuti, já přidávám ještě trochu třtinového cukru, srazí případnou kyselost a přilijeme olej. Důkladně promícháme a přidáme posekanou nebo natrhanou bazalku. Plníme do skleniček, velikost si určete sami, podle toho, na co sugo budete používat. Sterilujeme 20 minut při 80°C.

2015-09-07 Ostatní

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI