Bramboračka zpět

Ingredience:
máslo70 gstřední mrkev2 ksmalý celer1/2 ks
střední petržel1 ksdrcený kmín1/2 lžičkyoloupané brambory400 g
hladká mouka (dávám 45g hrašky)3 lžícestřední cibule2 ksčesnek3 stroužky
sušené houby hrstkuřecí vývar nebo voda1,7 lsůl dle chuti
pepř dle chutimajoránka1 lžícepokrájená velkolistá petržel1 lžíce
máslo 70 g, střední mrkev 2 ks, malý celer 1/2 ks, střední petržel 1 ks, drcený kmín 1/2 lžičky, oloupané brambory 400 g, hladká mouka (dávám 45g hrašky) 3 lžíce, střední cibule 2 ks, česnek 3 stroužky, sušené houby hrst, kuřecí vývar nebo voda 1,7 l, sůl dle chuti, pepř dle chuti, majoránka 1 lžíce, pokrájená velkolistá petržel 1 lžíce

Příprava

Bramboračka je typická česká polévka a zná ji snad každý. Já si oblíbila recept z kuchařky Romana Vaňka. Polévka je hustá, sytá a plná zeleniny, takže s chlebem vystačí na vydatnou večeři. Jediný spor doma vedeme o houby. Já houby moc nejím, syn je také nechce, ale manžel je v bramboračce miluje. A tak se u nás houby do polévky při vaření nedávají a manželovi je dávám až přímo do naservírovaného talíře. A nestěžuje si.

Mrkve, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na centimetrové kostičky. V kastrolu rozpálíme máslo a orestujeme na něm zeleninu dozlatova. Bude to trvat 5 - 10 minut.

Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno, přidáme do hrnce a opečeme ji do zlatova.

Na směs přisypeme kmín, zaprášíme moukou (či hraškou) a minutu smažíme. Pak osolíme, opepříme a zalijeme vývarem/vodou a pod pokličkou přivedeme k varu.

Mezitím si oloupeme a na centimetrové kostky nakrájíme brambory. Přidáme je k polévce, jakmile začne vřít. Vaříme 15 minut.

Sušené houby namočíme do studené osolené vody, přivedeme k varu a povaříme do změknutí.

Česnek oloupeme a prolisujeme do polévky. Houby podle potřeby pokrájíme na menší kousky, přidáme do polévky a můžeme přilít asi 100 ml vody z vaření hub, pokud houby v polévce nechcete, vůbec je v tento moment nepřidávejte. Servírujte je až přímo do polévky těm, kteří o houby stojí. Polévku dovaříme do měkka.

Kastrol sundáme z ohně a přidáme majoránku (čerstvou nasekanou, sušenou promneme mezi dlaněmi) a petrželku a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

2017-03-16 Polévky

Poznámka

Recept podle Romana Vaňka, Poklady klasické české kuchyně.

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI