Brokolicová polévka s krutony zpět

Ingredience:
středně velká cibule1 ksžlutá cibule1 ksčesnek2 stroužky
střední francouzská bageta, zbytek italského bílého chleba1 ksolivový olej trochumáslo100 g
sůl špetkapepř špetkamuškátový oříšek špetka
smetana ke šlehání125 mlzeleninový vývar (z 1 bio bujonu)1 l
středně velká cibule 1 ks, žlutá cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, střední francouzská bageta, zbytek italského bílého chleba 1 ks, olivový olej trochu, máslo 100 g, sůl špetka, pepř špetka, muškátový oříšek špetka, smetana ke šlehání 125 ml, zeleninový vývar (z 1 bio bujonu) 1 l

Příprava

Poslední dobou mám pořád chuť na nějaké zeleninové vývary a krémy, asi už se mi stýská po čerstvé jarní zelenince…takže tahle polévka je hustá, krémová a opravdu zasytí. 

Je to tzv."obědová" polévka, což znamená, že k obědu bohatě stačí. Je rychle hotová, takže žádné hodiny a hodiny u sporáku. Navíc chutná všem, neznám nikoho komu by tahle polévka nechutnala i zatvrzelý odmítači brokolice ji v rozmixovaném stavu rádi snědí.

Sami vidíte, že ingredience jsou naprosto běžně dostupné a seženete je pomalu i v každé večerce, nebo vietnamském krámku, akorát tam za suroviny zaplatíte o něco víc. Nejprve si připravte vývar, prostě zalijte horkou vodou jednu bujonovou kostku (nejlépe zeleninový bujon), někdy dávám jednu a půl záleží podle chuti, vždy radši méně než více. Pak si rozdělte brokolici na růžičky a košťál nasekejte na malé kostičky stejně jako cibuli. V hrnci rozehřejte olivový olej s polovinou másla a opečte na něm cibuli s kostičkami brokolice, jsou tvrdší, proto musí jít do hrnce dřív než růžičky). Vše opékejte tak pět minut. Přidejte růžičky brokolice a vše zalijte vývarem, pokud není brokolice mírně potopená klidně ještě dolijte trochu horké vody. Vše nechte vařit cca 15 min, voda by se měla trochu vyvařit a brokolice se trochu rozvaří.

Mezitím si nakrájejte na kostičky bagetku. V pánvi rozpalte druhou polovinu másla s trochou olivového oleje a až se máslo téměř rozpustí, vhoďte k němu 2 prolisované česneky a nakrájenou bagetku. Vše hezky míchejte, dokud kousky  pečiva nezezlátnou. Hmm cítíte tu krásnou vůni česneku a másla...tohle miluju, po vůni smažené cibule na másle je to má další nejoblíbenější vůně v kuchyni. Až budou hotové nasypte je do misky a dejte hezky do prostřed stolu, ať si každý přidá dle chuti, někdo má radši víc rozmočené  krutony někdo křupavé a přidává si je postupně..

Vývar s brokolicí vypněte a rozmixujte vše tyčovým mixérem dohladka, trvá to max dvě minutky. Pak opět zapněte na velmi mírný plamen a vlijte smetanu (pokud držíte dietu nebo jen chcete zdravější verzi, použijte plnotučné mléko), nechte prohřát cca 4 minutky a občas promíchejte, pokud se vám polévka zdá moc hustá přidejte trochu horké vody. Vypněte a dochuťte solí,  pepřem a štědrou dávkou čerstvě strouhaného muškátového oříšku. Tadááá a hotovo, rychlovka že? Ale zdravá, sytá a efektní i na pohled. Já vždy polévku dám do mističek a ještě povrch jemně pokapu dýňovým olejem, což vypadá moc hezky a navíc dodám další vitamíny navíc.

2014-01-22 Polévky

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI