Brokolicová polévka se špenátem, batátem a pestem z mědvědího česneku zpět

Ingredience:
brokolice320 gšpenát250 gbatát190 g
Bio České Ghíčko dle potřebyvoda1,5 lpesto z medvědího česneku nebo česnek1 lžička
brokolice 320 g, špenát 250 g, batát 190 g, Bio České Ghíčko dle potřeby, voda 1,5 l, pesto z medvědího česneku nebo česnek 1 lžička

Příprava

Polívčičky my rádi a obzvlášť v kombinaci brokolice a špenátu, dnes jsem použila navíc pesto z medvědího česneku.

V medvědím česneku jsou obsaženy vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, allin a další sloučeniny, působící příznivě na lidský organismus. Česnek medvědí se hojně využívá v lidové medicíně na léčbu různých onemocnění, jako jsou chřipka, nachlazení, záněty horních cest dýchacích, bronchitida a angína. Jako mírné antibiotikum působí proti zánětlivým onemocněním, má fungicidní a baktericidní účinky, ničí tedy plísně, bakterie a mykózy. Napravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu, užívá se při střevních onemocněních a proti střevním parazitům.

Medvědí česnek potlačuje kandidózu a působí proti nadýmání a křečím. Je vhodný na zácpu a při akutním a chronickém průjmu, provázeném plynatostí a kolikami. Celkově zlepšuje průchodnost střev. Medvědí česnek také příznivě působí při cukrovce. Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a brání kornatění cév, jelikož zabraňuje ukládání vápníku v jejich stěnách. Medvědí česnek dobře čistí krev, proto je vhodný při dlouhodobých problémech s kůží. Jeho čerstvé listy pročišťují ledviny a močový měchýř a mají močopudné účinky. Rostlina má rovněž příznivý vliv na žaludek.

Na Ghí si orestujeme pokrájenou zeleninu, batát, brokolici rozebranou na růžičky a přidáme špenát, já použila mražený, orestujeme a zalijeme vodou.

Když je zelenina měkká, přidáme 1 lžičku pesta z medvědího česneku, krátce povaříme a rozmixujeme, kdo by raději jemnější chuť, může přidat rýžovou smetanu, či mandlové mléko.

2016-03-29 Polévky

Poznámka

Za pesto bych tímto ráda poděkovala své kamarádce Haničce Malinové, která mi jej darovala, moc děkuji za tento poklad.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI