Budějická zelnice zpět

Ingredience:
bílé zelí1/2 hlávkyvelká cibule1 ksolej dle potřeby
vývar nebo vodacca 1 - 1,5 lmáslo3 plnější lžícemouka3 zarovnané lžíce
zakysaná smetana2 kelímkydrcený kmín dle chutiocet dle chuti
sůl dle chutibrambory na loupačku nebo šťouchané brambory s opečenou cibulkou dle chuti
bílé zelí 1/2 hlávky, velká cibule 1 ks, olej dle potřeby, vývar nebo voda cca 1 - 1,5 l, máslo 3 plnější lžíce, mouka 3 zarovnané lžíce, zakysaná smetana 2 kelímky, drcený kmín dle chuti, ocet dle chuti, sůl dle chuti, brambory na loupačku nebo šťouchané brambory s opečenou cibulkou dle chuti

Příprava

O zelnici mluvil Zdenda už tak dlouho, že se po několika letech rozhodl donést mi recept, jen abych ji uvařila. Takže jsem si při letošním nakládání zelí část vzala a konečně Zdendovi uvařila jeho vysněnou polívku. Recept by měl být přímo z Budějovic, ale já myslím, že podobnou nám vařila babička na Vysočině, akorát jsme ji jedli s bramborama na loupačku. V Budějicích se prý zásadně jí se šťouchanýma bramborama s cibulkou. Můžete si vybrat (já hlasuju pro brambory na loupačku, zvyk je zvyk.

Zelí nakrájejte na nudličky. Cibuli nakrájejte na kostičky a na troše oleje nechte zesklovatět až slabě zezlátnout. Přidejte pokrájené zelí a zalijte vodou nebo vývarem tak, aby bylo zelí potopené. Přidejte zarovnanou lžičku drceného kmínu a osolte. 

Zakryjte pokličkou a nechte vařit do změknutí, přibližně 30 - 40 minut, ochutnávejte. 

Když zelí změkne, připravte si světlou jíšku. Lepší je udělat jíšku řídkou, aby neudělala žmolky. Hotovou jíšku vmíchejte do polévky a ještě zavařte. 

Do misky vyklopte smetany a pomalinku k nim přidávejte polévku a promíchávejte. Cílem je ohřát smetanu, aby se v polévce nesrazila. Směs nakonec pomalu a po částech vmíchejte do polévky a už nevařte. 

Nakonec ochuťte podle vlastní chuti 8% octem. Doporučuji 1 - 3 lžíce, podle toho, jak  máte rádi kyselé. 

Polévku servírujte se šťouchanými bramborami s opečenou cibulkou nebo s bramborama na loupačku. Nejlepší je nandat každému talíř polévky a doprostřed stolu dát mísu brambor, ať si každý nabere podle chuti.

2019-01-07 Polévky

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI