Dýňová polévka zpět

Ingredience:
dýně Hokkaido400 ghorká voda750 mlsmetana ke šlehání250 ml
olivový olej trochumuškátový oříšek špetkamletý pepř špetka
sůl špetka
Na ozdobu:
pažitka dle potřebydýňová semínka (i opražená) dle potřebyšlehačka dle potřeby
dýňový olej pár kapekkostičky opečeného chleba dle potřeby
dýně Hokkaido 400 g, horká voda 750 ml, smetana ke šlehání 250 ml, olivový olej trochu, muškátový oříšek špetka, mletý pepř špetka, sůl špetka, pažitka dle potřeby, dýňová semínka (i opražená) dle potřeby, šlehačka dle potřeby, dýňový olej pár kapek, kostičky opečeného chleba dle potřeby

Příprava

Je pravda, že dýňová polévka je v poslední době tak trochu hit. Vaří ji všude, každý ji zkouší, chutná už menšímu počtu z nás.

Sama jsem ji ochutnala už několikrát, třeba na festivalu Foodparade nebo v restauraci U Švejka v Českém Krumlově. Všechny měly něco do sebe, proto jsem se rozhodla pro nějaký ten základní a jednoduchý recept i u nás v kuchyni. Hana Michopulu se mým rádcem v oblasti vaření už stala, proto jsem se na ni opět obrátila. Na její webové stránce jsem našla jednoduchý, rychlý a hlavně chutný recept!

Je jasné, že se v tomto případě jedná o recept podzimní sezóny. Na tuto polévku jsem podle receptu použila dýni hokkaido, určitě by ale šla použít i jiná, například dýně špagetová. Výhodou při přípravě s dýní hokkaido je ta, že se tato oranžová potvůrka nemusí loupat! Pokud ji strčíte nakrájenou do trouby, její slupka krásně změkne. A přesně tak jsem to udělala i já.  

Dýni omyjte, rozkrojte a vydlabejte vnitřek se semínky. Nakrájejte ji na velké kusy a dejte do pekáčku. Jak jsem už říkala, tuto dýni nemusíte loupat, protože během pečení v troubě změkne. Zakápněte ji olivovým olejem a dejte péct do trouby, předehřáté na 180 °C. Během pečení vezměte smetanu ke šlehání a vyšlehejte šlehačku. Tu si schovejte do lednice a pěkně vychlaďte. Po asi 40 minutách by měla být dýně krásně měkká, průběžně ji sledujte a občas do ní vidličkou dloubněte. Vyndejte ji z trouby, nechte zchladnout a přesuňte do stojacího mixéru. Ušlehejte společně s horkou vodou a přelijte do hrnce. Polévku okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem podle chuti, přiveďte k varu a vypněte. Šlehačku do polévky vmíchejte lehce, jak říká autorka "jen tak, aby se neřeklo". A to je celé! Můžete si ji pak tedy ozdobit a vlastně i zajímavě dochutit nějakou bylinkou, opraženými dýňovými semínky a nebo dýňovým olejem, který dodá polévce zvláštní barvu. Je totiž brčálově zelený! 

2014-03-11 Polévky

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlapolévky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
polévky
Druh přípravyvaření
Příležitostpodzim
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI